Pieczony pstrąg łososiowy w limonkach na zielonych szparagach


obiad, Święta, zdrowo / wtorek, 15 kwietnia, 2014
Święta już niebawem, dlatego chciałam Wam pokazać wielkanocny obiad w troszkę innej odsłonie. Tradycjyne dania wielkanocne uwielbiam i nie mam zamiaru ich zmieniać, jednak zawsze można coś urozmaicić. Mocno zielony obiad mnie zachwycił. Może się skusicie?

Do dzisiejszego obiadu użyłam szparagów. Niestety goszczą one na moim stole wyjątkowo rzadko, ze względu na dość wysoką cenę, jednak uważam, że powinny się znaleźć w menu każdego z Nas, gdyż mają one bardzo wiele cennych wartości odżywczych. 100 g szoaragów to tylko 18 (!) kalorii. Oprócz tego szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego (który spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji komórek, wspomaga także pracę układu krążenia), witaminy A, C i E oraz beta-karotenu (opowiadają za poprawę kondycji naszej skóry, włosów i paznokci), asparagininy (która wspomaga pracę nerek i odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu), wapnia, fosforu, postasu i błonnika. Nie pozostaje nic innego jak zabrać się za gotowanie!

składniki:
1 filet pstrąga łososiowego (350g)
pęczek szparagów
garść rukoli
sok z połowy limonki
pół limonki
sól, pieprz
musztarda rosyjska i gorczycowa
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sezam czarny i biały (opcjonalnie)
Ryba: Rybę dokładnie myjemy, układamy na blasze, solimy, układamy pokrojoną w plastry limonkę, posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowany filet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15-20 minut.
Sos: Rukolę, sok z połowy limonki, sól, i po połowie łyżeczki musztardy rosyjskiej i gorczycowej i ok. 4 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Szparagi: Na początku należy pozbyć się zdrewnałych końcówek, nalepiej jest złapać za oba końce szparaga i go wygiąć, powinien się złamać właśnie w odpowiednim miejscu. Dobrą część zostawiamy, pozostałą możemy wyrzucić (lub jeśli lubimy zupę szparagową to te końce nadadzą się idealnie). Gotujemy szparagi w osolonej wodzie na wolnym ogniu ok. 5-7 minut, aż będą miękkie.
Sos wykładamy na talerz posypujemy sezamem. Układamy szparagi, a na nich kawałek ryby i danie gotowe! Jeśli chcecie można takie danie podawać z ryżem, albo ziemniakami. Jak kto lubi. Smacznego! 😉

Jedna odpowiedź do “Pieczony pstrąg łososiowy w limonkach na zielonych szparagach”

  1. wooow. tego zestawienia nie powstydziłaby się żadna restauracja 🙂 super. i miłe, świeże odstąpienie od klasycznego obiadu w Święta

Komentarze są wyłączone.