Krem z czerwonej soczewicy


zdrowo, zupy / wtorek, 25 marca, 2014
Dzisiaj kolejny zdrowy przepis. Mj faworyt w?rd zup-kremw! Pikantna, gor?co, rozgrzewaj?ca, syc?ca i lekka. Idealna dla wszytskich ktrzy lubi? zupy i jednocze?nie chc? zba? o swoje zdrowie.

Czerwona soczewica jest bardzo warto?ciowa, dlatego powinna si? znale?? w naszej diecie.Soczewica zawiera nie tylko du?o bia?ka, ale i skrobi? i sk?adniki mineralne tj. wap? fosfor, ?elazo, tak?e karoten i witaminy. Nasiona soczewicy maj? niski indeks glikemiczny, co oznacza, ?e s? ogromnym pomocnikiem w ka?dej diecie, tak?e cukrzycowej. Bardzo wa?n? zalet? soczewicy jest to, ?e ma wysok? zawarto?? kwasu foliowego, ktry wspomaga powstawanie czerwonych krwinek i reguluje funkcjonowanie uk?adu nerwowego. Jak sami widzicie same plusy! Mam nadziej?, ?e dzi?ki temu przepisowi uda mi si? Was do niej przekona?. Jest naprawd? pyszna, wi?c warto sprbowa?! Koniecznie! 🙂
sk?adniki:
p? szklanki soczewicy
2 marchewki
3 li?cie laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sl, pieprz
p? cebuli
2 z?bki czosnku
1 ?y?eczka s?odkiej papryki
1/3 ?y?eczki ostrej papryki
1 ?y?eczka curry
1 ?y?eczka koncentratu pomidorowego
s?onecznik
sezam
bazylia
Soczewicy op?ukujemy dok?adnie na sitku i wrzucamy do garnka z wod?. Tak aby podwjnie przykry?o nasz? soczewic?. Marchewk? kroimy w plasterki i dodajemy do soczewicy. Teraz czas na przyprawy: li?cie laurowe, ziele angielskie, pieprz, sl. Cebul? kroimy w pirka, a czosnek w plasterki i przysma?amy na oleju. Gdy cebula si? zeszkli dodajemy s?odk? i ostr? papryk? i curry. Dok?adnie mieszamy i dodajemy do naszej zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy, a? soczewica i marchewka b?d? mi?kkie. Nast?pnie miksujemy nasz? zup?, nalewamy do miseczek, posypujemy sezamem i s?onecznikiem i dekorujemy bazyli?.
S M A C Z N E G O ! 🙂