przekąski na przyjęcie, czyli sałatka, guacamole, tortilla, czosnkowe grzanki


przystawki, różne / piątek, 21 lutego, 2014
Gdy zapraszamy znajomych, chcemy przygotować coś specjalnego do jedzenia.

Jednak jak to zrobić, żeby nie wydać zbyt dużo pieniędzy? W bardzo prosty sposób, możemy wykorzystać rzeczy, które znajdują się w naszej lodówce, a jeśli nie to są łatwo dostępne w każdym sklepie. Dzisiaj przekąski na przyjęcie 🙂
sałatka z kurczakiem:
składniki:
1 pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
3-4 kromki chleba razowego
garść pomidorków koktajlowych
ogórek
sos włoski
sałata lodowa
roszponka
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy. Sałatę lodową kroimy w paski i wrzucamy do miski razem z roszponką. Kroimy pomidorki koktajlowe na cząstki, ogórka w plasterki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kurczaka. Kromki chleba kroimy w kostkę i prażymy je na suchej patelni, aż będą chrupkie i posypujemy nimi
sałatkę. Całość polewamy sosem!

Guacamole:
składniki:
1 awokado
2 ząbki czosnki
sól i pieprz
papryka ostra
sok z limonki (lub z połowy cytryny)
Awokado powinno być dojrzałe, czyli miękkie. Dzięki temu możemy je bez problemu rozgnieść widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy i sok z limonki (może być cytryna, wtedy bierzemy pół cytryny). Całość mieszamy i gotowe!

Tapas:
składniki:
oliwki
ser camembert
4 placki tortilli
bagietka
2 ząbki czosnku
masło
Oliwki układamy w miseczce. Ser kroimy na kawałeczki i również układamy na talerzu. Masło ucieramy z ząbkami czosnku. Bagietkę kroimy i każdą kromkę smarujemy masłem i wrzucamy do piekarnika na około 5-7 minut, aż będą chrupiące. Placki tortilli podgrzewamy na patelni, a później kroimy na ‘ósemki’. Bagietka i tortilla świetnie smakują z guacamole! Do przekąsek świetnie będzie pasowało ulubione wino 🙂 Smacznego!