Kacze piersi w pomara?czach


obiad / wtorek, 18 lutego, 2014
Dzisiejszy przepis nale?y do takich, ktre robimy tylko na specjaln? okazj?. Czas na kaczk?!

Przede wszystkim ze wzgl?du na koszt, jednak mnie uda?o si? znale?? 3 kacze piersi za oko?o 18 z? (Lidl). Jako?ciowo bardzo dobre, my?l?, ?e cena te? nie za wysoka. Kacze piersi w pomara?czach to moje ulubione danie. gdy tylko ich sprbujecie, nie b?dziecie mogli przesta? ich robi?! Gwarantuje Wam! 🙂 Odrobina luksusu na codzie?, przecie? nikomu nie zaszkodzi?a 🙂 Trzymajcie si? cieplutko!

sk?adniki:
3 kacze piersi
tymianek
majernek
sl i pieprz
olej
2 pomara?cze
m?ode ziemniaki
kawa?ek mas?a
?y?eczka cukru

Skr? kaczych piersi nacinamy w poprzek. Nast?pnie posypujemy sol?, pieprzem, suszonym majerankiem i tymiankiem i marynujemy oko?o 30 minut. W tym czasie wyciskamy sok z jednej pomara?czy, a drug? pomara?cz? filetujemy. W jaki sposb to zrobi?? No?e odcinamy pomara?czow? skrk? tak, ?eby nie by?o na pomara?czach bia?ej b?onki. Teraz n? wbijamy blisko bia?ej b?onki i z obu stron odcinamy cz?stk? pomara?czy (tak jak na zdj?ciu). Ziemniaki myjemy dok?adnie i gotujemy w solonej wodzie oko?o 5 minut(nie obieramy ze skrki). P?niej odcedzamy, kroimy w semki i sma?ymy na patelni. Rozgrzewamy odrobin? oleju na drugiej patelni i sma?ymy piersi najpierw skr? do do?u. Sma?ymy 5 minut i odwracamy i sma?ymy oko?o 2 minut. Nast?pnie do naczynia ?aroodpornego wlewamy sok pomara?czowy, uk?adamy kacze piersi i wrzucamy do piekarnika na 20-25 minut nagrzanego do temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy piersi i dajemy im chwil? odpocz??. Teraz zabieramy si? za przygotowanie sosu. Sok pomara?czowy z naczynia ?aroodpornego wlewamy do garnka i redukujemy (na mocnym ogniu gotujemy sok, a? zg?stnieje). Nast?pnie s?odzimy ?y?eczk? cukru, dodajemy kawa?ek mas?a i po jego rozpuszczeniu wrzucamy fileciki pomara?czy. Ca?o?? mieszamy i gotujemy oko?o minut?. Kacze piersi kroimy i polewamy sosem i cz?stkami pomara?czy. Podajemy z ziemniaczkami. I nasze wykwintne danie gotowe! 🙂