Pieczona pierś z kurczaka z bazyliowym kuskusem i sosem szpinakowym


obiad, zdrowo / środa, 27 listopada, 2013
Ostatnio przez natłok obowiązków bardzo zaniedbałam Was moi drodzy Smakosze! Musicie mi niestety wybaczyć, uwierzcie o stokroć wolałabym pisać dla Was kolejny przepisy i się nimi dzielić niż się uczyć 🙂 ale niestety kiedyś trzeba! Wracam z nowym przepisem na coś zdrowego, ale na pewno nie nudnego!

W dobie chorób, nadwagi, a nawet otyłości w codziennym biegu zapominamy o tym jak ważne jest zdrowe odżywianie. Dużo warzyw, mało tłuszczu, gotować a nie smażyć. Gdzie na to czas? Dlatego wymyśliłam alternatywną wersję dla bardzo zdrowego, lekkostrawnego i sycące dania, które jest nie tylko tanie, ale i szybkie w przygotowaniu. Serdecznie polecam i zachęcam do gotowania! Jeśli macie jakie pomysły, chcecie abym przygotowała danie z danym składnikiem, albo po prostu chcecie się czegoś nauczyć – PISZCIE! 🙂 A tymczasem czas na przepis! 🙂

składniki:
pierś z kurczaka
mrożony (lub świeży) szpinak
kuskus
bazylia
2 ząbki czosnku
połowa małej cebuli
1/3 szklanki śmietany bądź jogurtu greckiego
kawałek masła
mozzarella
mała garstaka migdałów
sól pieprz
3/4 łyżeczki papryki ostrej
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Paprykę ostrą i słodką mieszamy z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek i łyżeczką octu balsamicznego. Kurczaka myjemy i nacinamy w kostkę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 godziny ( ale po 10 minutach jeśli się spieszymy też można wyjąć : ) ) . Przed włożeniem kurczaka do piekarnika, kroimy mozzarellę na paski i wkładamy między nacięcia kurczaka i do tego dodajemy po liściu bazylii. Następnie wrzucamy pierś z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gdy kurczak nam się piecze czas przygotować dodatki. Cebulę kroimy w kostkę, ząbek czosnku przecieramy przez praskę i wrzucamy na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Lekko rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię z czosnkiem i cebulą i na wolnym ogniu pogrzewamy. Gdy już całkowicie się rozmrozi dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy i czekamy aż sos nam zgęstnieje. W tym czasie kuskus zalewamy odrobiną oliwy z oliwek i odstawiamy. Czas przygotować bazyliowe pesto do kuskusu. Duużą garść bazyli wrzucamy do blendera, dodajemy odrobinę migdałów, ząbek czosnku, oliwe z oliwek, solimy i pieprzymy i na koniec blendujemy. Kuskus zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pesto i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki wykładamy na talerz i zajadamy się pysznym daniem! Smacznego Kochani!! :))