Tarta z budyniem z musem malinowo-poziomkowym


deser, tarty / sobota, 19 października, 2013
Powrt do domu zawsze sprawia, ?e czujemy si? szcz??liwsi. Dzisiaj postanowi?am w mojej domowej kuchni upichci? co? s?odkiego. Tarta z budyniem – najbardziej podstawowy przepis na tart?, a jednocze?nie najpyszniejsze!

S?oneczne popo?udnie sp?dzone w kuchni bardzo mnie zrelaksowa?o i niezwykle uszcz?sliwi?o. Tego mi w?a?nie brakowa?o! Ju? nie mog? si? doczeka?, a? sprbuje tart?! narazie musze poczeka? bo jeszcze jest gor?ca! A do tarty mo?e skusz? si? na fili?ank? kawy, albo mocn? herbat? 🙂
A Wy co polecacie?:)
sk?adniki:
ciasto:
2 szklanki m?ki
3/4 kostki mas?a
1/2 szklanki cukru
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
3 jajka (2 ca?e + 1 ??tko)
1 ?y?ka ?mietany 18%
1 ?y?eczka esencji waniliowej
nadzienie:
2 budynie waniliowe bez cukru
3,5 ?y?ki cukru
4 szklanki mleka
1/4 kostki mas?a
2 ?y?eczki ?elatyny
ok. 200 g poziomek i malin
cukier puder do dekoracji

Mak? przesiewamy na stolnic?. Mas?o kroimy w kostk? i siekaczk? siekamy razem z m?k?. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka i ??tko, esencje waniliow? i ?mietan?. Wszystkie sk?adniki b?yskawicznie zagniatamy i zawijamy w foli? i odstawiamy do zamra?arki b?d? lodwki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy form? do tarty. Smarujemy mas?em form? a nast?pnie dno wyk?adamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamra?arki i wyk?adamy nim form?. Nast?pnie na ciasto k??dziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasol?. Dzi?ki temu nasze ciasto b?dzie mia?o odpowiedni kszta?t. Wk?adamy do piekarnika przygotowane ciasto na 20 minut w temp. 200 stopni. Po 20 minutach zdejmujemy groch i dopiekamy ciasto az b?dzie br?zowe na wierzchu. W tym czasie przygotuowujemy budy?. w 1 szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie, a w rondelku zagotowujemy mleko z mas?em. Po?niej dodajemy rozpuszczony budy? do mleka i mieszamy. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika nalewamy na niego nadzienie. Nast?pnie owoce zesma?amy i gdy odparuje woda dodajemy ?elatyn?. Gdy ju? ciasto z budyniem wystygnie nak?adamy na niego owoce ( zanim na?o?y?am owoce na ciasto, w?o?y?am je na jakies 30 minut do lodwki). Zostawiamy do ostygni?cia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem!
Smacznego moi drodzy!!! :))