Pieczone placki ziemniaczane z makrelą


przekąski / piątek, 4 stycznia, 2019
Nie wiem, dlaczego, ale piątek kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi. Podawane najczęściej ze śmietaną, cukrem czy gulaszem – chociaż muszę przyznać, ze wersja z cukrem to mój faworyt na zawsze. Tym razem jednak chciałam spróbować wersji odchudzonej- pieczone z dodatkiem wędzonej makreli.

Mocno chrupiące, koniecznie z dipem musztardowym sprawią, że spojrzycie na placki ziemniaczane zupełnie inaczej.
 Koniecznie spróbujcie – są pycha! 🙂

składniki:

1kg mączystych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżka mąki pełnoziarnistej lub pszennej
dodatki:
wędzona makrela
dip musztardowy: 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
kiełki jarmużu
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na moment i odciskamy nadmiar wody. Na tarce ścieramy również cebulę i ponownie odstawiamy i odciskamy z nadmiaru wody. Po chwili dodajemy mąkę, przyprawy i jajka. Formujemy niewielkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Placki ziemniaczane podajemy z wędzoną makrelą, dipem musztardowym i kiełkami jarmużu.

123 Replies to “Pieczone placki ziemniaczane z makrelą”

  1. Hiya! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *