Idealna przek?ska na imprez? albo przek?ska po treningu – proste, szybkie i niesamowicie smaczne!
sk?adniki:
200g ?wie?ego szpinaku
3 z?bki czosnku
1 cebula
sl, pieprz
1 ?y?ka oleju rzepakowego
1 p?aska ?y?ka m?ki pszennej
2 jajka
1/2 opakowania serka ?mietankowego np. Almette
1 czubata ?y?ka chrzanu
100g ?ososia w?dzonego
Przygotowanie: Szpinak dok?adnie myjemy i osuszamy. Czosnek i cebul? drobno kroimy, a nast?pnie podsma?amy na ?y?ce oleju. Kiedy cebula i czosnek ju? si? przysma?? dodajemy szpinak i czekamy, a? zmniejszy obj?to??. Doprawiamy sol? i pieprzem. (je?li na patelni pojawi si? woda, to czekamy, a? odparuje). Nast?pnie szpinak rozdrabniamy na drobne kawa?eczki i odstawiamy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy 2 ??tka oraz ?y?k? m?ki. Bia?ka ubijamy na sztywn? pian? i ??czymy z mas? szpinakow?. Mas? przek?adamy na blach? o wielko?ci 20×30 cm, wcze?niej wy?o?on? papierem do pieczenia. Blach? wk?adamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyk?adamy na ?ciereczk?, odklejamy rolad? od papieru i zawijamy w rolad? (wzd?u? d?u?szego boku) i czekamy, a? ostygnie. Serek ??czymy z chrzanem. Po ostygni?ciu rolady smarujemy j? serkiem i uk?adamy ?ososia w?dzonego (u?o?y?am na po?owie rolady) i na koniec posytupujemy koperkiem. Rolad? dok?adnie zawijamy i kroimy na 2 cm kawa?ki.