Pancakes jogurtowe z bananem i syropem klonowym


?niadanie, zdrowo / środa, 19 grudnia, 2018
S? takie poranki, kiedy nie musimy si? spieszy?, zrywa? z ??ka skoro ?wit, a mo?emy chwilk? pocelebrowa? pocz?tek kolejnego dnia. Gdy tylko takie dni nastan? wbiegam do kuchni i robi? wystawne ?niadanie.

Raz jest to puszysty omlet albo na s?odko, albo wytrawnie, raz gofry, a jeszcze innym razem nale?niki. Dzisiaj pad?o na puszyste pancakes jogurtowe z bananem i syropem klonowym, a do tego pyszna aromatyczna kawa i szklanka ?wie?o wyciskanego soku. Przyznajcie, ?e brzmi to jak recepta na idealny poranek!

sk?adniki:
8 placuszkw
250g jogurt greckiego
170g m?ki pszennej lub pe?noziarnistej
2 jajka
1 ?y?eczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
2 ?y?ki miodu lub syropu klonowego
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
1 ?y?eczka sody
2 ?y?ki oleju rzepakowego
2 ?y?ki mleka (wi?cej je?li masa jest zbyt g?sta)
do podania: banan, syrop klonowy

Suche sk?adniki ??czymy w jednej misce, a mokre w drugiej. Do mokrych sk?adnikw dodajemy przesiane przez sito suche sk?adniki. Szybko mieszamy do po??czenia si? sk?adnikw. Placuszki sma?ymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Podajemy polane syropem klonowym z dodatkiem bananw.

PS. Je?li chcecie bardziej puszyste placuszki to oddzielcie ??tka od bia?ek i bia?ka ubijcie na puszyst? pian?. Wtedy suche i mokre sk?adniki ??czymy ze sob?, a na koniec dodajemy stopniowo ubit? pian? i tak po??czon? mas? sma?ymy na wolnym ogniu do zarumienienia ok. 3-4 min 🙂

Warto?ci od?ywcze:
1 placuszek+ p? banana
kalorie: 190 kcal
bia?ko: 8g
t?uszcze: 4g
w?glowodany: 30g