A teraz czas na przepis! Specjalnie dla Was przygotowa?am mi?ciutkie cynamonowe bu?eczki dro?dzowe z bia?? czekolad?.
sk?adniki:
0.5kg m?ki
3 ??tka
szklanka ciep?ego mleka
80g roztopionego mas?a
3/4 szklanki cukru
50g ?wie?ych dro?dzy
2 tabliczki bia?ej czekolady
2 ?y?ki cynamonu
2 ?y?ki cukru
1. Przygotowanie zaczynu: Najpierw w miseczce rozkruszamy dro?dze, dodajemy 1 ?y?k? cukru i 1 ?y?k? m?ki i zalewamy wszystkie 3 ?y?kami ciep?ego mleka. Ca?o?? mieszamy i odstawiamy na 15 minut – w tym czasi zaczyn powinien podwoi? obj?to??.
2. ??tka ubijamy z cukrem na puszyst? mas?. Najpierw mikserem ubijamy chwil? same ??tka, a potem stopniowo dodajemy cukier. Gdy dacie ju? ca?y cukier, to polecam dola? odrobin? ciep?ego mleka, 3-4 ?y?ki, cukier szybciej si? rozpu?ci i ?atwiej po??czy si? z ??tkami.
3. Do du?ej miski przesiewamy m?k?. Nast?pnie dodajemy zaczyn, mas? cukrowo-??tkow? i mleko. Ca?o?? dok?adnie wyrabiamy, a? ciasto nie b?dzie si? klei? – je?li mimo d?ugiego wyrabiania ciasto nadal si? klei, dosypcie odrobin? m?ki i sprbujcie ponownie wyrobi?. Je?li ju? si? uda i ciasto odejdzie od r?ki i nie b?dzie si? klei?, to czas doda? roztopione mas?o. Wyrabiamy ciasto, a? po??czy si? z mas?em. Nast?pnie odstawiamy ciasto w ciep?e miejsce do wyro?ni?cia na ok. 1 h.
4. Czekolad? kroimy na drobne kawa?ki i ??czymy z cukrem i cynamonem. Po godzinie ponownie ugniatamy chwil? ciasto. Nast?pnie dzielimy na dwie cz??ci. Rozwa?kowujemy ciasto na prostok?t i posypujemy po?ow? mieszanki czekoladowo-cynamonowej. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy na ok. 3 cm kawa?ki. Odwracamy kawa?ki ciasta i uk?adamy na blasze z papierem do pieczenia. Tak samo post?pujemy z drug? po?ow? ciasta.
5. Bu?eczki pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni na ?rodku piekarnika.
A teraz pozostaje powstrzyma? si?, ?eby nie zje?? ca?ej blachy na raz! 🙂
smacznego!