Dobrze jest wrci? i przepis na cynamonowe bu?eczki z bia?? czekolad?


deser / czwartek, 13 grudnia, 2018
Ju? od d?u?szego czasu zastanawia?am si?, po pierwsze z jakim przepisem powrci? na bloga, po drugie jak wyt?umaczy? tak d?ug? nieobecno??. Odpowiadaj?c na pierwsze pytanie uzna?am, ?e cynamonowe bu?eczki z bia?? czekolad? na pewno zmi?kcz? Wam serce i ?atwiej wybaczycie mi tak d?ug? roz??k?.

Natomiast odpowiadaj?c na drugie pytanie mam tylko jedno usprawiedliwienie. W moim ?yciu zapanowa?y bardzo du?e zmiany: praca, praktyki, praca magisterska. Doby brakowa?o, po prostu 🙂 Teraz, gdy mam troch? wi?cej czasu postanowi?am wrci? do pasji, ktr? tak bardzo zaniedba?am. Przegl?daj?c ostatnio bloga, ?ezka si? w oku zakr?ci?a i powiedzia?am sobie: 'Do??! Jak ja mog?am tyle wytrzyma?!’ - Sama si? sobie dziwie! Na szcz??cie wracam z now? energi?, g?ow? pe?n? pomys?w. Obiecuj?, b?dzie smacznie, szybko i tanio – jak to zawsze u mnie!
Witajcie ponownie! Dobrze jest wrci? 🙂

A teraz czas na przepis! Specjalnie dla Was przygotowa?am mi?ciutkie cynamonowe bu?eczki dro?dzowe z bia?? czekolad?.


sk?adniki:
0.5kg m?ki
3 ??tka
szklanka ciep?ego mleka
80g roztopionego mas?a
3/4 szklanki cukru
50g ?wie?ych dro?dzy
2 tabliczki bia?ej czekolady
2 ?y?ki cynamonu
2 ?y?ki cukru

1. Przygotowanie zaczynu: Najpierw w miseczce rozkruszamy dro?dze, dodajemy 1 ?y?k? cukru i 1 ?y?k? m?ki i zalewamy wszystkie 3 ?y?kami ciep?ego mleka. Ca?o?? mieszamy i odstawiamy na 15 minut – w tym czasi zaczyn powinien podwoi? obj?to??.

2. ??tka ubijamy z cukrem na puszyst? mas?. Najpierw mikserem ubijamy chwil? same ??tka, a potem stopniowo dodajemy cukier. Gdy dacie ju? ca?y cukier, to polecam dola? odrobin? ciep?ego mleka, 3-4 ?y?ki, cukier szybciej si? rozpu?ci i ?atwiej po??czy si? z ??tkami.

3. Do du?ej miski przesiewamy m?k?. Nast?pnie dodajemy zaczyn, mas? cukrowo-??tkow? i mleko. Ca?o?? dok?adnie wyrabiamy, a? ciasto nie b?dzie si? klei? – je?li mimo d?ugiego wyrabiania ciasto nadal si? klei, dosypcie odrobin? m?ki i sprbujcie ponownie wyrobi?. Je?li ju? si? uda i ciasto odejdzie od r?ki i nie b?dzie si? klei?, to czas doda? roztopione mas?o. Wyrabiamy ciasto, a? po??czy si? z mas?em. Nast?pnie odstawiamy ciasto w ciep?e miejsce do wyro?ni?cia na ok. 1 h.

4. Czekolad? kroimy na drobne kawa?ki i ??czymy z cukrem i cynamonem. Po godzinie ponownie ugniatamy chwil? ciasto. Nast?pnie dzielimy na dwie cz??ci. Rozwa?kowujemy ciasto na prostok?t i posypujemy po?ow? mieszanki czekoladowo-cynamonowej. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy na ok. 3 cm kawa?ki. Odwracamy kawa?ki ciasta i uk?adamy na blasze z papierem do pieczenia. Tak samo post?pujemy z drug? po?ow? ciasta.

5. Bu?eczki pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni na ?rodku piekarnika.

A teraz pozostaje powstrzyma? si?, ?eby nie zje?? ca?ej blachy na raz! 🙂

smacznego!