Co roku szykuje dla Was co? s?odkiego na urodziny blogowe. Tym razem lekki sernik kokosowy z galaretk? porzeczkow? – niewiarygodnie pyszny i bardzo prosty! Taki s?odki akcent na zako?czenie wakacji. 🙂
Nie mog? uwierzy?, ?e blog ma ju? 4 lata! Zlecia?o jak jeden dzie?. Wiem, ?e ostatnio strasznie zaniedba?am Was i bloga. By?o to spowodowane ogromnymi zmianami w moim ?yciu. Od tej pory stoj? przed ogromnym wyzwaniem pogodzenia studiw, pracy i w dodatku prowadzenia bloga. Trzymajcie kciuki, bo nie chce nikogo zawie??! 🙂
I tego sobie ?ycz? w dniu 4 urodzin Creative in Kitchen! 🙂
sk?adniki:
275g twarogu p?t?ustego
3-4 ?y?ki cukru lub miodu
3 jajka
1 ?y?ka m?ki ziemniaczanej
400 ml mleczka kokosowego (sta?a cz???)
porzeczki lub inne sezonowe, kwa?ne owoce
1-2 ?y?eczki agar agar (lub ?elatyny)
Bia?ka oddzielamy od ??tek i ubijamy na puszyst? pian?. Sta?? cz??? mleczka kokosowego ubijamy chwil? na lekk? pian?. W misce ??czymy ??tka, cukier lub mid, twarg i m?k? ziemniaczan?. Nast?pnie dodajemy ?mietank? kokosow? i delikatnie ??czymy. Na koniec dodajemy ubit? pian? z bia?ek. Mas? przelewamy do tortownicy. Pieczemy sernik 60 minut w temp. 160 stopni (piek?am na ?rodku piekarnika). Porzeczki wrzucamy na patelni?. Dusimy je przez 5-7 minut. Kolejno dodajemy agar-agar i dusimy jeszcze do momentu, a? galaretka zacznie t??e?. Gdy ciasto jest jeszcze ciep?e, wylewamy na wierzch galaretk? kokosow?. Odstawiamy do ca?kowitego wystygni?cia.

o! wszystkiego najlepszego!! 🙂
Ale smaka narobi?a? tymi zdj?ciami!
Wow, naprawd? ?wietnie si? prezentuj? ten serniczek – pychotka 😛
Pyszno?ci i pi?kne zdj?cia. Pozdrawiam serdecznie.