sk?adniki:
200 g pol?dwicy z dorsza
sl, pieprz
cytryna
gar?? pomidorkw koktajlowych
?wie?a bazylia
dodatki: frytki, ziemniaki, ry?, kalafior, sa?atka, gotowane warzywa
pesto: 7-8 suszonych pomidorw
oliwa z suszonych pomidorw ( ok. 2-3 ?y?ki)
2 z?bki czosnku
gar?? bazylii ?wie?ej
ma?a gar?? tartego sera
2-3 ?y?ki s?onecznikaWszystkie sk?adniki na pesto miksujemy za pomoc? blendera. Pol?dwice z dorsza dzielimy na dwie rwne cz??ci, oprszamy sol? i pieprzem, a nast?pnie wyk?adamy na foli? aluminiow?. Smarujemy wierzch du?? ?y?k? pesto, wrzucamy kilka pomidorkw przedzielonych na p? i dodajemy ?wie?? bazyli?. Ryb? pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Ryb? podajemy z ulubionymi dodatkami. |