Idealny pomys? na d?u?sze weekendowe ?niadanie, a skoro jutro sobota to przepis wpasowa? si? perfekcyjnie. Do takich gofrw mo?ecie oczywi?cie wybra? dowolne dodatki, ja czy?ci?am lodwk? i zosta?o mi troch? d?emu i jogurt, wi?c wykorzysta?am je w przepisie. ?wietnie sprawdz? si? ?wie?e owoce, mas?o orzechowe, kremy czekoladowe, a i zaszalejmy – bita ?mietana. Kto ma ochot? na takie pyszne, s?odkie ?niadanie? 😉

sk?adniki na 8 gofrw:
150 g m?ki pszennej lub orkiszowej typ 500
2 jajka
1 banan
250 ml mleka
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
1/2 ?y?eczki cynamonu
1 ?y?eczka cukru waniliowego
do podania:
70g skyru
naturalnego
25g d?emu o ulubionym smaku (u mnie brzoskwiniowy)
mid lub syrop klonowy
Przygotowanie:
Wszystkie sk?adniki blendujemy na g?adk? mas?. Gofrownic? wysmarowan? t?uszczem dobrze nagrzewamy i wlewamy po chochli masy. Zamykamy i pieczemy ok 5-8 minut, a? gofry b?d? rumiane i z ?atwo?ci? odejd? od gofrownicy.
Gofry podaje z jogurtem i d?emem. Mo?na te? pola? je miodem lub syropem klonowym. A i koniecznie do tego kubek aromatycznej kawy!
Gofrw mo?ecie zrobi? wi?cej, a p?niej podgrza? je w gofrownicy. Wystarczy nagrza? gofrownice i ju? upieczone gofry w?o?y? do niej na ok. 5 minut. B?d? gor?ce i super chrupi?ce 🙂

