Batoniki musli z mro?onym bananowym jogurtem


deser, zdrowo / poniedziałek, 17 lutego, 2014
Gdy mamy ochot? na co? s?odkiego, si?gamy zazwyczaj po nape?nione kaloriami batony z czekolad?, lody, wafelki i torty. Od czasu do czasu nie ma w tym nic z?ego. Ka?dy zas?uguje na odrobin? przyjemno?ci.

Ale co je?li jeste?my s?odyczoholikami, a jednak chcemy dba? o sylwetk? (i nie chcemy mie? cukrzycy w przysz?o?ci). Moja alternatywa dla lodw i batonw to mro?ony jogurt bananowy i batonik musli, zwany flapjack. Flapjack to typowy brytyjski batonik owsiany. Nie ma nic prostszego, a jest taaaki pyszny, ?e nie mo?na si? oprze?! Sami wyprbujcie, a ju? nigdy nie b?dziecie opycha? si? zwyk?ymi batonami!

Batoniki musli:
sk?adniki:
400 g p?atkw owsianych
4 gar?ci sezamu
4 gar?ci wirkw kokosowych
100 g ?urawin suszonych
10 moreli suszonych
gar?? bananw suszonych
gar?? orzechw laskowych
gar?? orzechw w?oskich
p? tabliczki czekolady deserowej
gar?? p?atkw migda?owych
6 ?y?ek miodu
kostka mas?a
Wszystkie sk?adniki ??czymy w misce. Mas?o roztapiamy i rwnie? wlewamy do naczynia. Dok?adnie mieszamy. Mo?ecie zrobi? przepis z po?owy sk?adnikw. U mnie z powy?szych proporcji wysz?a blacha o wymiarach 25×35 cm i batony o grubo?ci 3 cm. Wyk?adamy nasz? mas? na blach?, dok?adnie dociskamy i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni, a? do z?otego koloru. Po wyj?ciu z piekarnika kroimy w kwadraty i czekamy a? ciastka ostygn?. Takie batoniki mog? si? kruszy?, ale tak w?a?nie powinno by? 🙂

Bananowy jogurt mro?ony:
2 jogurty naturalne
3 banany

Banany kroimy w kawa?ki i mrozimy. Tak samo jogurty wrzucamy do zamra?arki. Po oko?o 5 godzinach wyjmujemy i czekamy oko?o p? godziny. Banany wrzucamy do blendera i miksujemy na g?adk? mas?. Dodajemy jogurty i ponownie miksujemy i gotowe 🙂