?ososia zazwyczaj przygotowujemy pieczonego lub grillowanego. Jednak jest to jedna z ryb, ktra wspaniale pasuje do da? typu curry. Do tego dania u?y?am kalafiora romanesco, ktry swoim smakiem przypomina znanego nam bia?ego kalafiora.
Jest jednak bardziej od?ywczym warzywem: to skarbnica witaminy C, K a tak?e karotenoidw. Co wi?cej zawieraja du?o potasu, magnezu, wapnia, cynku i fosforu! Warto rwnie? doda?, ?e jest bogaty w b?onnik pokarmowy. Chyba ju? nie musz? Was przekonywa? do sprbowania tego dania!
4-5 porcje
250 g ?wie?ego ?ososia
cukinia
kalafior romanesco
400 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
1 ?y?eczka kurkumy
1 ?y?eczka papryki s?odkiej
pieprz cayenne wg preferencji ostro?ci
sl, pieprz
do podania: ry?, jogurt naturalny
do podania: ry?, jogurt naturalny
Przygotowanie: Kalafiora obieramy na drobne r?yczki i zalewamy wod?, a? do przykrycia warzywa. Gotujemy przez oko?o 15 minut. Nast?pnie dodajemy cukini? pokrojon? w p?ksi??yce. Z ?ososia usuwamy skr? i kroimy w kostk?. Dodajemy do garnka razem z mleczkiem kokosowym, bulionem i wszystkimi przyprawami. Ca?o?? gotujemy oko?o 20 minut. Curry podajemy z ry?em i jogurtem.
W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 450 g
kalorie 229 kcal
bia?ko 20 g
t?uszcze 5 g
w?glowodany 28 g
(Komentarz: Kalorie dla liczone dla 50 g porcji ry?u)