Dania jednogarnkowe: #4: Risotto z kurczakiem, pieczarkami i porem


danie jednogarnkowe, obiad, r?ne / piątek, 5 grudnia, 2014
Kolejny pi?tek i kolejny przepis dla studentw! Ju? pokazywa?am Wam przepis na tradycyjne risotto. Dzisiaj z dodatkami w postaci kurczaka, pora i pieczarek.

To chyba moje ulubione po??czenie. Inspiracj? tego dania by? przepis Jamiego Olivera na strogonowa z kurczaka i pora. Pomy?la?am, ?e te dodatki ?wietnie b?d? pasowa? do risotto. Nie pomyli?am si?! Kto si? skusi? Musz? przyzna?, ?e niesamowicie warto! 🙂

sk?adniki:
2 porcje
100 g ry?u arborio
1 pier? z kurczaka
1 du?y por
250 g pieczarek
1 cebula
olej
1.5-2 szklanki bulionu (w 1.5 szklanki wody rozpu?ci?am ekologiczn? kostk? roso?ow?)
pieprz zio?owy
kawa?ek mas?a
gar?? tartego sera
natka pietruszki

Cebule kroimy w pirka i podsma?amy na oleju i gdy b?dzie ju? szklista dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy, a? do odparowania wody. Nast?pnie dodajemy pora (pora kroimy najpierw na p? wzd?u? w?kien z jednej strony i nast?pnie z drugiej strony powtarzamy t? czynno?? tak aby wysz?y nam ma?e kawa?ki, nast?pnie kroimy pod skosem powinny nam wyj?? co? w rodzaju rwnoleg?oboku). Dusimy oko?o 5 minut. Kurczaka doprawiamy pieprzem zio?owym i dodajemy do dania dok?adnie ??cz?c z pozosta?ymi sk?adnikami. Podsma?amy znw oko?o 3-4 minut i dodajemy ry?. Mieszamy wszystko aby smaki si? po??czy?y i wlewamy bulion. Oczywi?cie wlewamy bulion stopniowo (zaczynaj?c od oko?o jednej chochli bulionu i gdy tylko ry? wypije bulion sprawdzamy czy jest twardy, je?li tak nale?y doda? kolejn? porcj? bulionu, a? ry? b?dzie mi?kki). Gdy risotto b?dzie gotowe dodajemy kawa?ek mas?a, ser i posiekan? natk? pietruszki i dok?adnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy natk?!