Mimo, ?e przepis na makaron z sosem szpinakowym ju? Wam zaprezentowa?am to dzisiaj troszk? inny przepis. Jak zauwa?yli?cie ostatnio zmieniam swoj? kuchni? i staram si? jada? zdrowe dania. Tym nawykiem chcia?abym Was zarazi?!
To, ?e zaczynamy je?? zdrowo nie znaczy, ?e musimy rezygnowa? z przyjemno?ci. Jak wiecie bardzo lubi? kuchni? w?osk?, ktrej ogromn? cz??ci? s? makarony. Jednak dla naszej sylwetki nie s? zbyt odpowiednie. Co innego makaron pe?noziarnisty, ktry jest znacznie zdrowszy. Dzisiaj postanowi?am go wykorzysta? w przepisie. Do tego zamieni?am ?mietan? na jogurt i serek ?mietankowy, a ser ??ty na mozzarell?. Wysz?o pycha!
sk?adniki:
2 spore gar?ci szpinaku
50-60g makaronu pe?noziarnistego (?widerki)
1 ?y?ka serka ?mietankowego
2 ?y?ki jogurtu naturalnego
z?bek czosnku
p? cebuli
1 ?y?eczka pesto bazyliowego
1/4 kulki mozzarelli
kilka listkw bazylii
sl, pieprz
oliwa z oliwek
olej
Makaron gotuj? we wrz?cej i osolonej wodzie do mi?kko?ci. Na patelni? wlewam po ?y?ce oliwy z oliwek i oleju i po nagrzaniu wrzucamy pokroje w pirka cebul? i czosnek. Szpinak dok?adnie myj? i gdy cebula si? zeszkli wrzucam na patelni? i dok?adnie mieszam. W miseczce mieszam jogurt, serek i pesto i dorzucam do szpinaku. Na koniec posypuj? odrobin? soli i pieprzu. Mozzarell? kroj? w drobn? kostk?. Po?ow? wrzucam do sosu, a po?ow? zostawiam do posypania na wierzch. Makaron odcedzamy i nak?adamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy mozzarell? i v’oila! (Z tych proporcji starczy na jedn? porcj? dania) bon appetit! 🙂