Ciasto czekoladowe z sosem karmelowym na 1 urodziny bloga!


deser / sobota, 27 września, 2014
Kochani! Dok?adnie rok temu powsta? mj wspania?y blog. Chcia?am Wam przede wszystkim podzi?kowa?, bo gdyby nie Wy, Czytelnicy, mj blog nie mia?by sensu.

Dzi?kuj?, za ka?dy komentarz, za ka?de mi?e s?owo, za odwiedziny na blogu, za wsparcie i za to, ?e dzi?ki Wam wiem, ?e to co robi? ma sens! To naprawd? cudowne uczucie dzieli? si? z innymi swoja pasj?. A dzisiaj wiem, ?e dla mnie blog i gotowanie to ca?e ?ycie! Specjalnie z okazji pierwszych urodzin Creative In Kitchen mam do Was przepis na superczekoladowe ciasto z sosem karmelowym i pra?onymi migda?ami! Delikatne, wilgotne i niesamowicie pyszne!

sk?adniki:
2 tabliczki czekolady deserowej
4 jajka
100 g blanszowanych migda?w
ma?a gar?? p?atkw migda?w
175 g mas?a
150 g m?ki
1 i 1/4 ?y?eczki sody oczyszczonej
120 g cukru
1 ?y?ka kakao
szczypta soli
polewa:
3-4 ?y?ki cukru
200 ml ?mietanki kremwki
odrobina wody

Czekolad? po?aman? na kawa?ki wrzucamy do miksera razem z mas?em, cukrem, migda?ami, kakao i sol?. Sk?adniki miksujemy na g?adk? mas?. Je?li jednak masa b?dzie za g?sta dodajmy jedno lub dwa jajka i sprbujmy znowu miksowa?. Nast?pnie dodajemy pozosta?a ilo?? jaj i m?k? z sod? oczyszczon?. Tortownic? o ?rednicy 23 cm wyk?adamy papierem do pieczenia. Mas? wylewamy do tortownicy i ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto po wyj?ciu z piekarnika odrobin? opadnie, ale nie martwcie si?, tak ma by? (poza tym nie ma si? co przejmowa?, przecie? to domowe wypieki:) ). Ciasto pozostawiamy do ostygni?cia. W tym czasie wysypujemy na patelni? cukier i ustawiamy na dosy? mocny ogie? i nie mieszaj?c czekamy, a? si? rozpu?ci cukier, a gdy ju? to nast?pi dolewamy stopniowo ?mietank? kremwk?. Migda?y pra?ymy na suchej patelni i posypujemy ciasto wcze?niej polane sosem karmelowym. Smacznego! 🙂

5 Replies to “Ciasto czekoladowe z sosem karmelowym na 1 urodziny bloga!”

Komentarze są wyłączone.