Krem z dyni


zdrowo, zupy / poniedziałek, 23 marca, 2015
Dynia przede wszystkim kojarzy nam si? z jesieni?. Pomy?licie sobie: Sk?d ja mam teraz wzi?? dyni??! Ju? Wam odpowiadam! Ostatnio w Carrefourze znalaz?am mro?on? dyni? w kostce. St?d w?a?nie dzisiejszy przepis.

Oczywi?cie przepis jest uniwersalny i jak tylko pojawi si? sezon mo?emy u?y? ?wie?ej dyni. Pyszny i rozgrzewaj?cy kubek kremu z dyni to idealny pomys? na obiad lub kolacj?!

sk?adniki
0,5 kg dyni
3 ?y?ki mas?a
2-3 z?bki czosnku
papryczka chilli (u?y?am 3/4 papryczki, ale je?li wolicie bardziej pikantn? zup?, dodajcie wi?cej)
kawa?ek imbiru
sos sojowy
pieprz
?mietanka kremwka
1 pomidor (lub gar?? pomidorkw cherry bez skry)
1 l bulionu
do podania: upra?one pestki dyni, posiekana bazylia, grzanka

Na ma?le przysma?amy dyni?. Dodajemy posiekan? chilli i czosnek, a imbir ?cieramy na tarce. Dodajemy pomidora bez skry (lub pomidorki cherry, w zale?no?ci co akurat mamy pod r?k?). Dusimy wszystko oko?o 5-7 minut i zalewamy bulionem i gotujemy, a? dynia b?dzie mi?kka. Zup? miksujemy i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz ?mietank? kremwk?. Ca?o?? mieszamy i przelewamy do miseczek. Podajemy z upra?onymi pestkami dyni, posiekan? bazyli? i grzank?.