Dni coraz zimniejsze i coraz krtsze, za oknem szarwka lub deszcz. Dok?adnie tak – jesie? ju? przysz?a. Ta pora roku niestety nie cieszy si? powszechnym uwielbieniem (chyba, ?e mamy 15 stopni, wspania?e s?o?ce i pi?kn? z?ot? jesie? jak przez miniony tydzie?!)
W takim razie trzeba uchroni? si? przed nadchodz?cym ch?odem! Dzisiaj propozycja bardzo rozgrzewaj?cego kremu z kalafiora z curry. Lekka pikantna i kremowa miseczka takiej zupy na pewno rozgrzeje nas w ch?odniejsze dni!
1 kalafior
1 cebula
1.5 ?y?eczki curry
1 ?y?eczka s?odkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sl, pieprz
li?? laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki (?wie?a lub suszona)
jogurt naturalny
2-3 ?y?ki oleju rzepakowego
woda
Na oleju przysma?amy pokrojon? w kostk? cebul?. Kalafiora dzielimy na mniejsze r?yczki, a je?li chcemy, aby kalafior szybciej si? ugotowa? to kroimy na jeszcze mniejsze kawa?ki i wrzucamy do garnka i przysma?amy 2 minuty. Nast?pnie wlewamy wod? tak, aby przykry?a ca?y kalafior. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zup?, a? kalafior b?dzie mi?kki. Zup? miksujemy blenderem na g?adki krem i nalewamy do miseczek. Podajemy z kleksem jogurtu i natk? pietruszki.