Kurczak Tikka Masala z ry?em basmati i sa?at? z dressingiem cytrynowym!


obiad / niedziela, 15 października, 2017
Na zewn?trz ju? powoli wita nas jesie?, wi?c ju? czas na rozgrzewaj?ce dania. Dzisiaj typowe indyjskie curry – kurczak tikka masala po mojemu. Pyszny, pikantny i z pewno?ci? rozgrzewaj?cy!

Samo curry robimy dosy? szybko dlatego, ?e u?ywamy gotowego s?oika pasty curry tikka masala.
Jednak w tygodniu w biegu pomi?dzy prac?, a innymi obowi?zkami takie rozwi?zania najlepiej wykorzystywa?. Dzi?ki nim mo?emy cieszy? si? domowym obiadem w p? godziny!

sk?adniki:
s?oik sosu Tikka Masala firmy Patak’s
ma?a puszka mleczka kokosowego (165g)
400g pomidorw z puszki
1 cebula
3 filety z kurczaka
2 ?y?ki oleju rzepakowego
kawa?ek imbiru
jogurt naturalny
natka pietruszki
cytryna
ry? basmati
sa?ata lodowa
dressing: sok z po?owy cytryny, 6 ?y?ek oliwy z oliwek, sl, pieprz

Cebul? kroimy w pirka, a imbir w drobn? kostk? i przysma?amy na oleju rzepakowym przez 5 minut. Nast?pnie dodajemy kurczaka pokrojonego w wi?ksz? kostk?. Podsma?amy kolejne 5 minut i dodajemy sos Tikka Masala, a po 2 minutach dodajemy mleczko kokosowe oraz pomidory z puszki. Ca?o?? dusimy przez 15 minut. Gotujemy ry? basmati wed?ug instrukcji na opakowaniu. Sk?adniki na dressing dok?adnie ??czymy ze sob?. Sa?at? rwiemy na kawa?ki i polewamy dressingiem.
Kurczaka podajemy z ry?em i sa?at?.

Jedna odpowiedź do “Kurczak Tikka Masala z ry?em basmati i sa?at? z dressingiem cytrynowym!”

Komentarze są wyłączone.