Kurczak w sosie s?odko-kwa?nym


obiad / czwartek, 26 listopada, 2015
Popularny chi?czyk w zdrowszym wydaniu? Czemu nie! Je?li do tej pory wybierali?cie popularne sosy do da? chi?skich w torebkach to koniecznie z nich zrezygnujcie i zrbcie ten przepis! Mimo, ?e za chi?szczyzn? nie przepadam to do tej b?d? wraca?a zdecydowanie cz?sto! 🙂

sk?adniki:
4 porcje:
450 g piersi z kurczaka
2 marchewki
1 papryka zielona
1 cebula
2 z?bki czosnku
kawa?ek imbiru
300 g ry?u
6 plastrw ananasa z puszki
sl, pieprz
1 ?y?ka m?ki
olej rzepakowy
sos:
3 ?y?eczki cukru trzcinowego
2 ?y?ki sosu sojowego
2-3 ?y?ki ketchupu
100 ml syropu z ananasa z puszki
1 p?aska ?y?ka przyprawy 5 smakw
2 ?y?ki gor?cej wody

Przygotowanie naszego dania zaczniemy od mi?sa. Kurczaka kroimy w kostk? i posypujemy sol?, pieprzem i m?k?. Dok?adnie obtaczamy ka?dy kawa?ek kurczaka i odstawiamy na bok. Teraz czas na krojenie warzyw. Marchew, papryk? i imbir kroimy w cienkie s?upki, a cebul? i czosnek w plasterki. W s?oiku ??czymy wszystkie sk?adniki na sos. Ry? gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. B?dziemy potrzebowa? dwch patelni, ktre rozgrzewamy w tym samym czasie razem z olejem. Na mocno rozgrzan? patelni? wrzucamy kurczaka, a na drug? najpierw czosnek i cebul?, a po minucie pozosta?e warzywa. Gdy kurczak b?dzie ju? usma?ony, wrzucamy go do warzyw i sma?ymy razem ok. 4-5 minut. Dodajemy sos i oko?o 100 ml wody. Ca?o?? gotujemy, a? sos zg?stnieje. Sos podajemy razem z ry?em.