Macie takie danie, ktre lubicie je?? bez wyrzutw sumienia? To w?a?nie jest comfort food, a przepis na makaron w sosie serowym idealnie pasuje do tego kanonu.
Pyszny kremowy sos serowy z dodatkiem s?onego boczku! Nie jest to najl?ejszy przepis i zdaj? sobie z tego spraw?, ale raz na jaki? czas mo?na sobie pozwoli? na takie danie! 🙂
na 4-6 porcji
500-600 g makaronu kolanka
240 g boczku
200 g tartego sera mozzarella Galbani
100 g sera ple?niowego Lazur
200 g ?mietany 12%
odrobina mleka (je?li sos jest zbyt g?sty)
szczypta ga?ki muszkato?owej
pieprz
1 ?y?ka oleju rzepakowego
Makaron gotujemy al dente w nieosolonej wodzie (sos w sam sobie jest s?ony, wi?c nie ma potrzeby soli? makaronu). Boczek kroimy w paski i podsma?amy na ?y?ce oleju rzepakowego. Nast?pnie dodajemy ?mietan?. Kruszymy ser ple?niowy i dodajemy do garnka. Ca?y czas mieszamy, a gdy ser ple?niowy si? rozpu?ci, dodajemy tart? mozzarell? i rwnie? mieszamy ca?y czas. Kolejno dodajemy ga?k? i pieprz. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, Sos wlewamy do makaronu i dok?adnie mieszamy wszystko. Ca?o?? nak?adamy na talerze i posypujemy serem.
W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 250 g
kalorie 750 kcal
bia?ko 34 g
t?uszcze 33 g
w?glowodany 77 g
Uwielbiam makarony. Tak niewiele potrzebuj? aby nabra? zupe?nie innego smaku 🙂