Maliny pod kokosow? kruszonk? z lodami waniliowymi i wirkami czekoladowymi


deser, ?niadanie / poniedziałek, 30 września, 2013
30 wrze?nia – dzie? ch?opaka! to doskona?a okazja, aby znowu posiedzie? w kuchni i wyczarowa? co? pysznego dla naszego ch?opaka. Dzisiaj uniwersalny przepis na crumble – szybki prosty i wy?mienity.

Kiedy na dworze ju? robi si? zimno ch?tnie si?gamy nie tylko po rozgrzewaj?ce zupy czy herbaty, ale mamy te? ochot? na ciep?e desery. Dzisiaj do mojego przepisu u?y?am maliny, ale mo?emy u?y? innych owocw np. jab?ek z cynamonem, truskawek z rabarbarem, czy mieszkanki owocw le?nych ( mog? by? oczywi?cie mro?one, dzi?ki temu nawet w ?rodku mro?nej zimy mo?emy pozwoli? sobie na pyszne owoce ). A do takiego deseru pysznie b?dzie pasowa? kubek gor?cej herbaty z cytryn?, b?d? kawa z mlekiem.
Mi?ego wieczoru 🙂

sk?adniki:
dwie gar?cie malin (zale?y od wielko?ci kokilek)
dwie ?y?ki m?ki graham typu 1850 (mo?e by? te? zwyk?a)
dwie ?y?ki p?atkw owsianych b?yskawicznych
?y?ka wirkw kokosowych + odrobin? do oprszenia
?y?ka migda?w (odrobin? rozkruszonych)
dwie ?y?ki miodu
kawa?ek mas?a
kawa?ek czekolady mlecznej
dwie kulki lodw waniliowych

Maliny dok?adnie myjemy i wk?adamy po gar?ci do kokilek.
Do miski wsypujemy m?k?, p?atki owsiane, p?atki migda?owe i wirki kokosowe i ca?o?? mieszamy. Mas?o kroimy w kostk? i dodajemy do miski z suchymi sk?adnikami. Dodajemy mid i mieszamy za pomoc? ?y?ki, a? wszystkie sk?adniki si? po??cz?.
Masa ma mie? konsystencj? grudkow? (mo?emy po pewnym czasie pomc sobie i wyrabia? w r?kach). Powsta?? mas? przek?adamy do kokilek i posypujemy wirkami kokosowymi.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kokilki wk?adamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut (nale?y ca?y czas obserwowa?, aby unikn?? przypalenia kruszonki).
Crumble podajemy z kulk? lodw waniliowych i posypujemy wikami czekoladowymi!
Bon appetit! 🙂