Wreszcie pi?tek! Chwila odpoczynku po ci??kim tygodniu, troch? wi?cej czasu dla siebie i pora na pyszny obiad!
Nie odkry?am Ameryki przygotowuj?c udka w marynacie miodowo-musztardowej, ale chcia?am si? z Wami podzieli? przepisem, bo bardzo je lubi? i mo?e wygl?da na skomplikowane, ale tak naprawd? jest proste i pyszne! 🙂 To efektowne danie zachwyci nie tylko Was, ale i waszych go?ci. Serdecznie je polecam i zapraszam do gotowania! 🙂
sk?adniki:
2 udka z kurczaka
?y?ka musztardy kremskiej ?agodnej
?y?ka miodu
sl i pieprz
300 ml ?mietany kremwki 30%
200g pieczarek
kawa?ek mas?a
kilka listkw bazylii
makaron tagiatelle
oliwa z oliwek
Udka myjemy, nast?pnie przyprawiamy sol? i pieprzem. Mid i musztard? mieszamy razem i polewamy kurczaka przygotowan? marynat?. Przek?adamy do naczynia ?aroodpornego, dekorujemy po listku bazylii i wstawiamy do lodwki na min. 1 godzin? (im wi?cej czasu kurczak b?dzie w marynacie tym lepiej).
Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelnie wlewamy odrobin? oliwy z oliwek i dodajemy kawa?ek mas?a. Nast?pnie wrzucamy na patelni? pieczarki i na wolnym ogniu sma?ymy. Gdy p?yn na patelni wyparuje wlewamy ?mietan? i gotujemy, a? do zg?stnienia sosu (ok. 20 minut) na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy sl i pieprz do smaku.
W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po odcedzeniu, gdy sos b?dzie gotowy przek?adamy do niego makaron i mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (temperatur? nale?y dostosowa? do piekranika, je?li ma mniejsza moc nale?y podkr?ci? temperatur?). Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-50 minut.
Makaron uk?adamy na talerzu i na niego nak?adamy udko z kurczaka. Ca?e danie posypujemy pokrojon? bazyli?.
Bon appetit!
Zapraszam i zach?cam do komentowania, lajkowania, gotowania, udost?pniania! 🙂
Mi?ego i d?ugo wyczekiwanego pi?tku! 🙂