Muffiny jajeczne na 3 sposoby


przystawki, ?niadanie, zdrowo / poniedziałek, 11 kwietnia, 2016
Brakuje Wam pomys?u na ?niadanie? A mo?e znudzi?y si? Wam zwyk?e kanapki do pracy czy na uczelnie? Je?li tak podsuwam przepis na muffiny jajeczne – do zrobienia w 20 minut.

Tak upieczone muffinki mo?na wyj?? z kokilek i zapakowa? do plastikowego pude?ka, a b?dziemy mie? pyszny i zdrowy posi?ek. Je?li nie macie takich ceramicznych kokilek, mo?ecie u?y? standardowej formy na muffiny.

sk?adniki:
na 3 kokilki:
3 jajka
3 plasterki szynki
2 plastry sera ??tego
1/4 awokado
plaster ?ososia
2 kawa?ki papryki czerwonej
4-5 przysma?onych pieczarek
kawa?ek mas?a
sl, pieprz

Kokilki wysmarujemy mas?em. Wszystkie sk?adniki kroimy w kostk?. Do pierwszej kokilki dodajemy ser i szynk?, do drugiej ?ososia i awokado, a do trzeciej pieczarki i papryk?. Do ka?dej kokilki wlewamy po jednym rozk?conym jajku. doprawiamy sol? i pieprzem. Wstawiamy kokilki do piekarnika i pieczemy 15 – 20 minut w temp. 180 stopni, a? jajka b?d? ?ci?te.

W?a?ciwo?ci od?ywcze:
Z szynk? i serem:
porcja 115 g
kalorie 193 kcal
bia?ko 16 g
t?uszcze 13 g
w?glowodany 1 g
Z ?ososiem i awokado:
porcja 163 g
kalorie 242 kcal
bia?ko 20 g
t?uszcze 16 g
w?glowodany 3 g

Z papryk? i pieczarkami:
porcja 210 g
kalorie 170 kcal
bia?ko 15 g
t?uszcze 10 g
w?glowodany 4 g