Nale?niki z beszamelem, pieczarkami i szynk?


obiad, r?ne / sobota, 28 lutego, 2015
Nie znam osoby, ktra nie lubi?aby nale?nikw. Kochamy je wszyscy i ze wszystkim: z serem, czekolad?, owocami, d?emami, czy te? ze szpinakiem lub meksyka?skie z mi?sem mielonym.

Dzisiaj mam dla Was propozycj? na nale?niki z pysznym sosem beszamelowym, pieczarkami i szynk?. Nie ma przy nich du?o pracy, a jednocze?nie mo?na je przyrz?dzi? wcze?niej, a przed podaniem odgrza? w piekarniku. Idealny pomys? na obiad, czy kolacj?.

sk?adniki:
ciasto nale?nikowe:
szklanka m?ki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
szczypta soli

beszamel:
1 ?y?ka m?ki
1 ?y?ka mas?a
1 szklanka zimnego mleka
sl, pieprz, ga?ka muszkato?owa
400 g pieczarek
6-7 plastrw szynki
du?a gar?? startego sera ??tego
kawa?ek mas?a
olej

Sk?adniki na ciasto nale?nikowe dok?adnie ze sob? mieszamy i sma?ymy nale?niki na oleju.
Mas?o rozpuszczamy w rondelku, dodajemy m?k? i dok?adnie mieszamy i sma?ymy oko?o 1 minuty. Dodajemy mleko i ca?y czas mieszaj?c, gotujemy do zg?stnienia sosu. Przyprawiamy sol?, pieprzem i ga?k? muszkato?ow?. Gdy b?dzie gotowe, odstawiamy na bok.
Pieczarki kroimy w plastry i przysma?amy na oleju, pod koniec dodaj?c odrobin? mas?a. Szynk? kroimy w kostk? i dorzucamy do pieczarek i razem sma?ymy oko?o 2 minut. Beszamel, szynk? pieczarki i gar?? startego ??tego sera ??czymy dok?adnie ze sob?.
Nale?niki nape?niamy farszem i sk?adamy na 4 cz??ci tak, aby powsta?y nam trjk?ty. Uk?adamy je w naczyniu ?aroodpornym, posypujemy ??tym serem i przykrywamy foli? aluminiow? i zapiekamy w piekarniku oko?o 10 minut w temp 180 stopni.