Bardzo popularne we W?oszech pyszne kanapki na ciep?o, czyli PANINI! Idealne na p?ne ?niadanie, w drodze do pracy czy uczelni. Bardzo proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!
U mnie dzisiaj z typowo w?oskimi smakami: mozzarell?, pomidorem, rukol? i kurczakiem. Jednak pomys?w na panini mo?e by? mnstwo. Sprbujcie sami poeksperymentowa?, a i ja obiecuj? kolejne inspiracje na panini ju? wkrtce!
sk?adniki:
2 porcje
4 pol?dwiczki z kurczaka (lub 1 pier?)
przyprawy: sl, pieprz, zio?a prowansalskie, papryka s?odka i ostra
2 pomidory
kulka mozzarelli
rukola
awokado
z?bek czosnku
2 ciabatty
olej rzepakowy
Awokado miksujemy razem z czosnkiem na g?adk? past?. Pomidory i mozzarell? kroimy w plasterki. Kurczaka marynujemy w przyprawach i sma?ymy na odrobinie oleju po 4 minuty z ka?dej strony (a? kurczak b?dzie z?ocisty). Je?li u?ywacie piersi z kurczaka pokrjcie je wzd?u? na 4 cz??ci, aby wielko?ci? przypomina?y pol?dwiczki. Ciabatt? kroimy wzd?u? i nak?adamy kolejno awokado, rukol?, kurczaka, pomidora i mozzarell?. Panini sp?aszczamy i wk?adamy do nagrzanego opiekacza. Pieczemy oko?o 8-10 minut, do zrumienienia bu?ki.
A co je?li nie mamy opiekacza do panini? Rozgrzewamy patelni? (najlepiej grillow?) i nak?adamy panini, nak?adamy foli? aluminiow? i dociskamy panini garnkiem i sma?ymy 5 minut, nast?pnie odwracamy panini i znowu dociskamy garnkiem i sma?ymy kolejne 5 minut.
W?a?ciwo?ci od?ywcze:
kalorie 620 kcal
bia?ko 47 g
t?uszcze 15 g
w?glowodany 70 g
My?la?y?my ostatnio o kupnie opiekacza i chyba nas skutecznie przekona?a? 😉 Pysznie!
Ja ci?gle u?ywam opiekacza! 🙂 zw?aszcza, ?e mam wymienne p?ytki: i na gofry i na tosty, wi?c u?ywam kiedy tylko si? da! 🙂
ciesz? si?, ?e pomog?am! 🙂
Pozdrawiam!! 🙂
Fajny i prosty przepis. Pierwszy raz robi?em panini i wysz?o ?wietnie. Tylko bez awokado, bo nie mia?em jak zmiksowa? 🙂