P?czotto z grzybami, marchewk? i porem


danie jednogarnkowe, vege, zdrowo / piątek, 9 października, 2015
Sezon na grzyby w pe?ni! Ka?dy na pewno zna smak popularnej sma?onki, czy barszczu bia?ego z grzybami. Jednak grzyby wspaniale smakuj? te? w daniach jednogarnkowych z korzeniowymi warzywami jak marchew i r?nymi kaszami.

Mam nadziej?, ?e mj autorski przepis Wam si? spodoba! Zacz?? si? pa?dziernik, dlatego to idealny czas, aby wznowi? przepisy na dania jednogarnkowe dla studentw! Je?li macie pomys?y na inne cykle – piszcie! 🙂

sk?adniki:
200 g kaszy p?czak
du?a marchewka
por
cebula
3 ?y?ki oleju rzepakowego
0,5 kg prawdziwkw (lub innych grzybw)
tymianek
natka pietruszki
ok. 0.7 l bulion warzywnego lub z kurczaka ( mo?ecie te? u?y? wody, jednak nale?y doda? 2 li?cie laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sl i pieprz)

Grzyby starannie myjemy i kroimy na p?, a wi?ksze na ?wiartki. Cebul? kroimy w p?ksi??yce i przysma?amy na oleju. Nast?pnie dodajemy grzyby i sma?ymy oko?o 10-15 minut ( w razie gdyby grzyby zacz??y przywiera? do garnka podlewamy je wod?). Marchewk? i pora kroimy w plasterki i dorzucamy do grzybw razem z posiekanym tymianek i pietruszk?. Je?li u?ywamy wody zamiast bulionu nale?y w tym miejscu doda? wszystkie przyprawy. Kasz? p?uczemy pod wod? i rwnie? dodajemy do garnka. Ca?o?? zalewamy 2 wazowymi ?y?kami bulionu (lub wody) i czekamy, a? kasza wch?onie p?yn. Czynno?? powtarzamy, a? kasza b?dzie mi?kka. Danie nak?adamy na talerze i posypujemy posiekan? natk? pietruszki!
Smacznego!

Emotikon smile

Jedna odpowiedź do “P?czotto z grzybami, marchewk? i porem”

Komentarze są wyłączone.