Penne w sosie beszamelowym z pieczarkami, pomidorami i bazyli?


makarony, zdrowo / środa, 16 października, 2013
Niech ?yje makaron! Najszybsze i najlepsze danie dla zm?czonych i zapracowanych. Pomys?w na dania z makaronem jest tysi?ce, a mo?e nawet i wi?cej.

Penne, spaghetti, linguini, fusilli, tagiatelle, papardelle, farfalle,lasagne czy rigatoni. A do tego mnstwo mo?liwo?ci ??czenia dodatkw. Szpinak, ?mietana, czosnek, cebula, jajka, ser, mi?so mielone, pomidory,bazylia, oregano, owoce morza czy kurczak. Wymienia? mo?na by by?o tak bez ko?ca. Jednak dzisiaj chcia?am pokaza? Wam przepis, ktry jest w ?cis?ej czo?wce moich ulubionych da? z makaronem. Pysznie ma?lany sos beszamelowy, pomidory, bazylia, mnstwo aromatw i pysznych dodatkw. Mniam! Skoro na dworze taka deszczowa pogoda, czas na chwil? relaksu! Serdecznie polecam wszystkim! 🙂

sk?adniki:
2 ?y?ki mas?a
2 ?y?ki m?ki
szklanka mleka
sl, pieprz
ga?ka muszkato?owa
400 g makaronu typu penne
du?y pomidor
ok. 450g pieczarek
2 z?bki czosnku
bazylia
2 ?y?ki mas?a
Aby przygotowa? sos beszamelowy roztapiamy mas?o w rondelku, nast?pnie dodajemy do niego m?k? i ca?y czas mieszamy, a? powstanie nam g?adka masa. Do rondelka wlewamy szklank? mleka i ca?y czas mieszamy, a? do zg?stnienia sosu (mo?e to potrwa? kilka minut, dlatego musimy si? uzbroi? w cierpliwo??). Doprawiamy sol?, pieprzem i ga?k? muszkato?ow?.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy pieczarki i wrzucamy na patelni?, gdzie wcze?niej roztopili?my mas?o. Powinny si? zbr?zowi?. Nast?pnie przecieramy przez prask? czosnek i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy sol? i pieprzem. Po odcedzeniu makaronu dodajemy go do pieczarek ( ja doda?am pieczarki do makaronu, gdy? nie mia?am takiej du?ej patelni) i zalewamy sosem beszamelowym. Z pomidora usuwamy skr? i mi??sz. Pomidora kroimy w kostk? i rwnie? dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy bazyli?. Wszystkie dodatki mieszamy dok?adnie ze sob?. Nak?adamy na talerze i posypujemy bazyli?!
Smacznego!! 🙂