Nie wiem, dlaczego, ale pi?tek kojarzy mi si? z plackami ziemniaczanymi. Podawane najcz??ciej ze ?mietan?, cukrem czy gulaszem – chocia? musz? przyzna?, ze wersja z cukrem to mj faworyt na zawsze. Tym razem jednak chcia?am sprbowa? wersji odchudzonej- pieczone z dodatkiem w?dzonej makreli.
Mocno chrupi?ce, koniecznie z dipem musztardowym sprawi?, ?e spojrzycie na placki ziemniaczane zupe?nie inaczej.
Koniecznie sprbujcie – s? pycha! 🙂
sk?adniki:
1kg m?czystych ziemniakw
2 jajka
1 cebula
1 ?y?eczka soli
1/2 ?y?eczki papryki ostrej
1/2 ?y?eczki mielonego pieprzu
1 ?y?eczka suszonej natki pietruszki
1 ?y?ka m?ki pe?noziarnistej lub pszennej
dodatki:
w?dzona makrela
dip musztardowy: 3 ?y?eczki musztardy, 3 ?y?eczki jogurtu naturalnego
kie?ki jarmu?u
Ziemniaki ?cieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na moment i odciskamy nadmiar wody. Na tarce ?cieramy rwnie? cebul? i ponownie odstawiamy i odciskamy z nadmiaru wody. Po chwili dodajemy m?k?, przyprawy i jajka. Formujemy niewielkie placuszki i uk?adamy na blasze wy?o?onej papierem do pieczenia. Placki pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Placki ziemniaczane podajemy z w?dzon? makrel?, dipem musztardowym i kie?kami jarmu?u.