Mazurek kajmakowy


deser, ?wi?ta / piątek, 3 kwietnia, 2015
Mazurek jest jednym z tradycyjnych da? goszcz?cych na Naszych sto?ach w ?wi?ta Wielkanocne. Musz? przyzna?, ?e dzisiejszy przepis – to mj pierwszy mazurek, ktry w ?yciu zrobi?am!

Je?li nie macie sprawdzonego przepisu, ten b?dzie idealny. Bardzo prosty, nie jest a? taki s?odki jak tradycyjne mazurki, tak?e bez wyrzecze? mo?na go je??! A poza tym s? ?wi?ta – wi?c zapraszam do gotowania! 🙂

sk?adniki:
2 szklanki m?ki
1 kostka mas?a
1 p?aska ?y?eczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3 ??tka
?y?eczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
puszka kajmaku
d?em truskawkowy lub malinowy 100% owocw
?urawina, p?atki migda?owe

M?k? i cukier puder przesiewamy na stolnic?. Nast?pnie dodajemy proszek do pieczenia i sl. Kostk? ca?ego mas?a kroimy na mniejsze kawa?ki i za pomoc? siekaczki (lub no?a) dok?adnie ??czymy z suchymi sk?adnikami. (do ciasta kruchego zawsze nale?y u?y? mas?a prosto z lodwki i starajmy si? ??czy? sk?adniki nie wyrabiaj?c ciasta zbyt d?ugo r?kami, ?eby nie ogrzewa? ciasta – to mj sposb na naprawd? kruchy spd!). Nast?pnie wbijamy 3 ??tka i esencj?. No?em ??czymy sk?adniki, a gdy wst?pnie b?d? po??czone, szybko zarabiamy ciasto r?kami. Nast?pnie formujemy rulon i kroimy na 2-3 cm plastry i wyk?adamy nimi form? wy?o?on? papierem do pieczenia. Brzegi mo?emy fantazyjnie uformowa?, a ca?e ciasto nak?uwamy widelcem i wk?adamy do lodwki na 1 godzin?. Nast?pnie pieczemy spd w temp 170 stopni przez 40 minut. Zostawiamy do ostygni?cia. Gdy spd b?dzie ca?kowicie zimny smarujemy go d?emem. Do szprycy nak?adamy mas? kajmakow? i dekorujemy wed?ug uznania. Przybieramy przypra?onymi p?atkami migda?owymi i ?urawin?!
Komentarz: U?y?am kwadratowej formy o boku rwnym 20 cm. Je?li nie macie takiej wystarczy wzi?? du?? brytfank? i wy?o?y? papierem do pieczenia wyci?tym na wymiar 20×20 cm 🙂