Makaron z pieczarkami i szynk? w kremowym sosie


makarony / poniedziałek, 18 sierpnia, 2014
Poniedzia?ek po d?ugim weekendzie nie jest najlepsz? rzecz? jaka mog?aby nam si? przydarzy?. Dlatego nale?y jako? poprawi? sobie ten dzie? np. pysznym obiadem czy kolacj?.

Rozpustne gnocchi to nic innego jak makaron muszelki z kremowym sosem na bazie serka topionego z pieczarkami i szynk? (teraz ju? pewnie rozumiecie sk?d ta nazwa 🙂 ). Jest to najpyszniejszy makaron jaki kiedykolwiek jad?am! Sos nadaje si? do ka?dego typu makaronu i cho? jest dosy? ci??ki ze wzgl?du na ser, to koniecznie musicie go sprbowa?. Jest nieprzyzwoicie pyszny! 🙂

sk?adniki:
porcja dla 3-4 osb
paczka makaronu typu muszelki (gnocchi)
p? kilograma pieczarek
ma?a cebula (lub p? du?ej)
z?bek czosnku
1 litr soku pomidorowego
oko?o 20 plastrw szynki wieprzowej
1 i 1/2 serka topionego ?mietankowego
p? kostki roso?owej rozpuszczonej w szklance wody/ szklanka bulionu/ 1 ?y?eczka vegety natur
gar?? bazylii
olej
sl, pieprz

Makaron gotujemy al dente. Cebul? i czosnek kroimy w drobn? kostk? i przysma?amy na oleju. Gdy cebula si? zeszkli dodajemy pokrojon? w kostk? szynk?. Pieczarki obieramy ze skry i kroimy w plasterki i gdy szynka si? przyrumieni wrzucamy na patelni?. Ca?o?? przysma?amy, a? odparuje woda z pieczarek. Nast?pnie wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy albo p? kostki roso?owej rozpuszczonej w szklance wody albo szklank? bulionu albo 1 ?y?eczka vegety natur, w zale?no?ci od tego co mamy pod r?k?. Serek topiony kroimy na kostk? i stopniowo wrzucamy do sosu. Gdy ser si? ju? stopi dodajemy pokrojon? bazyli? i wcze?niej ugotowany makaron. Ca?o?? dok?adnie mieszamy.

Warto?ci od?ywcze:
4 porcje po 537,5 g
kalorie: 577 kcal
w?glowodany: 36 g
bia?ko: 25 g
t?uszcze: 39 g

Jedna odpowiedź do “Makaron z pieczarkami i szynk? w kremowym sosie”

Komentarze są wyłączone.