Ekspresowe piero?ki dla zabieganych? Nic prostszego! Zamiast stercze? w kuchni i lepi? stos pierogw, mo?na dla odmiany zrobi? takie lekkie, proste i bardzo zdrowe piero?ki z papieru ry?owego.
?wietnie nadadz? si? nie tylko na obiad, ale i na kolacj?, czy przek?sk? na zimno. Papier ry?owy jest niezwykle cienki, dlatego do ka?dego piero?ka mo?na da? dwa arkusze papieru ry?owego.
Inspiracj? do tego przepisu by?a jedna z najlepszych ksi??ek jakie czyta?am, mianowicie 'Jaglany Detoks’ Marka Zaremby. Serdecznie polecam tym, ktrzy pragn? si? zdrowo od?ywia? i przez to poprawi? swoje zdrowie i samopoczucie! 🙂
Inspiracj? do tego przepisu by?a jedna z najlepszych ksi??ek jakie czyta?am, mianowicie 'Jaglany Detoks’ Marka Zaremby. Serdecznie polecam tym, ktrzy pragn? si? zdrowo od?ywia? i przez to poprawi? swoje zdrowie i samopoczucie! 🙂
Sk?adniki:
5-8 piero?kw
10 p?atw papieru ry?owego
farsz:
4 suszone pomidory
300 g szpinaku
100 g serka ?mietankowego
2 z?bki czosnku
kawa?ek imbiru
olej rzepakowy
sl, pieprz
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
do podanie: sezam, sos sojowy
Przygotowanie: Czosnek i imbir kroimy w bardzo drobn? kostk?, a suszone pomidory w nieco wi?ksz?. Rozgrzewamy olej na patelni i przysma?amy czosnek, imbir i pomidory. Szpinak myjemy (lub je?li mamy mro?ony czekamy, a? troch? si? rozmrozi) i kroimy na mniejsze kawa?ki. Wrzucamy na patelni? i czekamy, a? zmi?knie. Dodajemy kasz? jaglan? i dok?adnie mieszamy. Doprawiamy sol? i pieprzem i na koniec wrzucamy serek i wszystkie sk?adniki ??czymy. Odstawiamy do ostygni?cia. Do p?askiej miseczki wlewamy letni? wod? i wrzucamy papier ry?owy, i czekamy chwil? a? zmi?knie. Wyk?adamy go na p?misku, nak?adamy po ?y?eczce farszu i zawijamy. Metoda zawijania jest dowolna, mo?na z?o?y? jak krokiety, lub zrobi? ma?e paczuszki. Nast?pnie gotujemy piero?ki na parze oko?o 4 minuty i podajemy ciep?e z sosem sojowym i sezamem!