Sa?atki to mj uniwersalny sposb na szybki obiad czy kolacj?. Nieraz l?duje w niej ca?a zawarto?? lodwki (co o dziwo wychodzi zawsze pysznie!), a czasami lubi? po?wi?ci? wi?cej czasu nad doborem pasuj?cych sk?adnikw. Koniecznie sprbujcie pyszny ser haloumi, ktry wykorzysta?am w tym przepisie. Znajdziecie go w dobrych supermarketach lub oczekujcie na Tydzie? Grecki w Lidlu!
2 gar?ci miksu sa?at
1 ?redni pomidor
1 dojrza?a gruszka
3 plastry sera haloumi
3 pol?dwiczki z kurczaka
przyprawy: sl, pieprz, zio?a prowansalskie, papryka s?odka
sos: 2 ?y?eczki musztardy sarepskiej, 3 ?y?eczki miodu
Kurczaka marynujemy w przyprawach i sma?ymy po 4 minuty z ka?dej strony, a? kurczak b?dzie z?ocisty. Plastry sera uk?adamy na patelni i sma?ymy po 3-4 minuty na ka?de stronie, a? ser si? zarumieni. W misce nak?adamy sa?at?, nast?pnie uk?adamy pokrojon? w plasterki gruszk? i pomidora w kawa?kach. Na wierzch uk?adamy kurczaka i ser haloumi. Mid i musztard? mieszamy razem i polewamy ca?? sa?atk?.
W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 390 g
kalorie 376 kcal
bia?ko 36 g
t?uszcze 12 g
Podoba mi si? ta sa?atka, pewnie dlatego, ?e lubi? haloumi.