Sausage potato spinach soup


danie jednogarnkowe, zupy / piątek, 20 listopada, 2015
W pi?tek o Was nie zapominam i cykl da? jednogarnkowych kontynuuje! 🙂 Miseczka pysznej, pikantnej i naprawd? konkretnej zupy rozesz?a si? u mnie jak ciep?e bu?eczki. Mam nadziej?, ?e rwnie? Wam zasmakuje 🙂 Smacznego!

sk?adniki:
400 g kie?basy z piersi z kurczaka (np. Morliny)
1,5 kg ziemniakw
100 g szpinaku
2 li?cie laurowe
?y?eczka bazylii suszonej
gar?? ?wie?ej bazylii
sl, pieprz
p? ?y?eczki chilli
?y?eczka papryki s?odkiej
woda
piramidka smaku (znajdziecie w Lidlu)
4 ?y?ki ?mietany 12%

Kie?bas? i ziemniaki kroimy w kostk?. Na oleju sma?ymy kie?bas? z dodatkiem chilli przez oko?o 5 minut. Nast?pne dodajemy ziemniaki i sma?ymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wod? na wysoko?? oko?o 5 cm od wszystkich sk?adnikw i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie si? gotowa? dodajemy piramidk? smaku i wszystkie pozosta?e przyprawy. Zup? gotujemy, a? do momentu, gdy ziemniaki b?d? mi?kkie. Szpinak dok?adnie myjemy pod bie??c? wod?, lekko siekamy i dodajemy do zupy. Teraz czas doda? ?mietan?. Jednak istnieje mo?liwo??, ?e si? zwa?y, wi?c aby temu zapobiec wlewamy 4 ?y?ki ?mietany do kubka i dodajemy ?y?k? zupy i energicznie mieszamy, dodajemy jeszcze dwie ?y?ki do ?mietany i mo?na wla? j? do zupy. Nale?y pami?ta?, ?eby ca?y czas miesza? zup?. Gotujemy jeszcze 4 minuty i mo?na nak?ada?! 🙂