Knedle twarogowe ze ?liwkami


deser, obiad, vege, zdrowo / wtorek, 29 lipca, 2014
Sezon na ?liwki trwa, dlatego postanowi?am sobie przypomnie? smak domowych knedli, ktre zawsze robi?a moja babcia. Musz? Wam si? przyzna?, ?e to moje pierwsze w 100% samodzielne knedle i wysz?y naprawd? pysznie (nie przechwalam si? :))!

Przepis r?ni si? od tego tradycyjnego, poniewa? doda?am do ciasta twarogu, zamiast ziemniakw. Dzi?ki temu mamy du?o l?ejsze danie, ale rwnie pyszne! Przepis znalaz?am w najnowszej gazetce Lidla. Jest to przepis prawdziwego Mistrza Cukiernikw – Paw?a Ma?eckiego! U mnie knedle znikn??y w mgnieniu oka. A mo?e Wy te? sprbujecie zrobi? je sami? Na pewno dacie rad?! 🙂 a teraz czas na przepis!

sk?adniki:
0,5 kg ?liwek
250 g twarogu
140 g m?ki typ 450
1 ?y?ka cukru pudru
(ja da?am cukier puder waniliowy w?asnej roboty, ale zwyk?y te? si? nada)
1 jajko
szczypta soli
?mietana
cukier trzcinowy

W misce mieszamy m?k?, twarg, sl, cukier puder i jajko. Sk?adniki zagniatamy, a? do wyrobienia g?adkiego ciasta. Naj?atwiej b?dzie to robi? na stolnicy. Nast?pnie formujemy rulon o ?rednicy 6 cm i wycinamy z niego jednakowej wielko?ci kawa?ki. ?liwki kroimy na p?, usuwamy pestki i posypujemy odrobin? cukru, a nast?pnie rozdzielone po?wki ??czymy ze sob?. Bierzemy ciasto i uk?adamy na ka?dym kawa?ku po ?liwce i dok?adnie sklejamy ciasto. Tak przygotowane knedle gotujemy 8-10 minut. Podajemy z polane ?mietan? i cukrem. Pyszno?ci!