Ju? dawno po ?niadaniu, ale mam dzisiaj dla Was przepis idealny w?a?nie na t? por? dnia. Pyszne delikatne i niezwykle proste placuszki znajd? uznanie u ka?dego (obiecuje!).
Mimo, ?e s? to placuszki ?niadaniowe znajd? uznanie o ka?dej porze dnia. Lunch, obiad, podwieczorek, deser, kolacja – do wyboru. A co wy o nich my?licie?
Sk?adniki wystarcz? na jedn? porcj? czyli ok. 5 placuszkw.
sk?adniki:
1 ?y?ka m?ki pe?noziarnistej
1 czubata ?y?ka p?atkw owsianych
1 ?y?ka wirkw kokosowych
1 jajko
soda oczyszczona (1/4 ?y?eczki)
odrobin? esencji waniliowej (opcjonalnie)
1 banan
mid
borwki
nektarynka
czerwone porzeczki
olej
M?k?, p?atki owsiane, wirki kokosowe i sod? ??czymy ze sob?. Banana rozgniatamy za pomoc? widelca i dodajemy razem z jajkiem i ewentualnie esencj? waniliow? do suchych sk?adnikw i dok?adnie mieszamy. Ciasto powinno mie? konsystencj? jak ciasto nale?nikowe, wi?c je?li uznamy, ?e ciasto jest za g?ste najlepiej doda? odrobin? mleka, a? ciasto b?dzie sp?ywa?o po ?y?ce. Nast?pnie sma?ymy placuszki na niewielkiej ilo?ci oleju, po oko?o 1,5-2 minut z ka?dej strony (a? b?d? pi?knie rumiane). Uk?adamy na r?czniku papierowym, ?eby pozby? si? nadmiaru t?uszczu. Uk?adamy na talerzu razem z owocami, polewamy miodem i gotowe. A kto z Was dzisiaj pozwoli? sobie na odrobin? d?u?sze ?niadanie w ogrodzie? 🙂