Francuskie tosty! Kto ich nie lubi?! Pyszne, s?odkie i delikatne. Na ?niadanie, podwieczorek, kolacj?! A do tego cudownie proste. Dzi?ki temu przepisowi nie zmarnujemy czerstwej cha?ki.
Je?li jednak nie macie cha?ki bardzo dobrze sprawdzi si? w tym przepisie tradycyjne pieczywo tostowe. Moja propozycja dzisiaj z malinami, miodem i d?emem figowym! Palce liza?!
sk?adniki:
czerstwa cha?ka lub chleb tostowy
1 jajko
p? szklanki mleka
mid
maliny
d?em figowy (lub Wasz ulubiony)
kawa?ek mas?a
Jajko rozk?camy w misce i dodajemy mleko. Mas?o rozpuszczamy na patelni. Kromki cha?ki maczamy w masie z obu stron i sma?ymy tosty na rozgrzanej patelni, a? b?d? rumiane (po oko?o 3-4 minuty z ka?dej strony). Tosty przek?adamy na talerz, polewamy obficie miodem i posypujemy malinami. Ka?dy kawa?ek maczamy w ulubionym d?emie. Gotowe!