?wi?ta ju? niebawem, dlatego chcia?am Wam pokaza? wielkanocny obiad w troszk? innej ods?onie. Tradycjyne dania wielkanocne uwielbiam i nie mam zamiaru ich zmienia?, jednak zawsze mo?na co? urozmaici?. Mocno zielony obiad mnie zachwyci?. Mo?e si? skusicie?
Do dzisiejszego obiadu u?y?am szparagw. Niestety goszcz? one na moim stole wyj?tkowo rzadko, ze wzgl?du na do?? wysok? cen?, jednak uwa?am, ?e powinny si? znale?? w menu ka?dego z Nas, gdy? maj? one bardzo wiele cennych warto?ci od?ywczych. 100 g szoaragw to tylko 18 (!) kalorii. Oprcz tego szparagi s? bogatym ?rd?em kwasu foliowego (ktry spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji komrek, wspomaga tak?e prac? uk?adu kr??enia), witaminy A, C i E oraz beta-karotenu (opowiadaj? za popraw? kondycji naszej skry, w?osw i paznokci), asparagininy (ktra wspomaga prac? nerek i odpowiada za utrzymanie prawid?owego poziomu nawodnienia organizmu), wapnia, fosforu, postasu i b?onnika. Nie pozostaje nic innego jak zabra? si? za gotowanie!
sk?adniki:
1 filet pstr?ga ?ososiowego (350g)
p?czek szparagw
gar?? rukoli
sok z po?owy limonki
p? limonki
sl, pieprz
musztarda rosyjska i gorczycowa
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sezam czarny i bia?y (opcjonalnie)
Ryba: Ryb? dok?adnie myjemy, uk?adamy na blasze, solimy, uk?adamy pokrojon? w plastry limonk?, posypujemy natk? pietruszki. Tak przygotowany filet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15-20 minut.
Sos: Rukol?, sok z po?owy limonki, sl, i po po?owie ?y?eczki musztardy rosyjskiej i gorczycowej i ok. 4 ?y?ki oliwy z oliwek wlewamy do blendera i miksujemy na g?adk? mas?.
Szparagi: Na pocz?tku nale?y pozby? si? zdrewna?ych ko?cwek, nalepiej jest z?apa? za oba ko?ce szparaga i go wygi??, powinien si? z?ama? w?a?nie w odpowiednim miejscu. Dobr? cz??? zostawiamy, pozosta?? mo?emy wyrzuci? (lub je?li lubimy zup? szparagow? to te ko?ce nadadz? si? idealnie). Gotujemy szparagi w osolonej wodzie na wolnym ogniu ok. 5-7 minut, a? b?d? mi?kkie.
Sos wyk?adamy na talerz posypujemy sezamem. Uk?adamy szparagi, a na nich kawa?ek ryby i danie gotowe! Je?li chcecie mo?na takie danie podawa? z ry?em, albo ziemniakami. Jak kto lubi. Smacznego! 😉
wooow. tego zestawienia nie powstydzi?aby si? ?adna restauracja 🙂 super. i mi?e, ?wie?e odst?pienie od klasycznego obiadu w ?wi?ta