Kochani! Po raz kolejny Was zaniedba?am. Ostatnio nat?ok obowi?zkw sprawi?, ?e czas ca?kowicie mi si? wymyka?, a w kuchni sp?dza?am coraz mniej czasu. Na szcz??cie powoli wszystko wraca do normy, wi?c wracam do Was z nowym cyklem.
Postanowi?am stworzy? cykl dla tych, ktrzy nie lubi? zmywa?, a jednocze?nie lubi? dobrze zje??. Brzmi znajomo? Je?li tak to ten cykl jest w?a?nie dla Ciebie! 🙂 Skoro jest to cykl dla studentw moje przepisy uk?adam, aby nie tylko smakowa?y, ale rwnie? nie obci??y?y naszego portfela (w ko?cu dla studentw cena to rzecz bardzo wa?na!) Oczywi?cie, z przepisw mo?e korzysta? ka?dy nie tylko student 🙂 Serdecznie zapraszam Was do gotowania i ju? za tydzie? nast?pny przepis na syc?cy obiad!
sk?adniki:
300 g makaronu farfalle (pe?noziarnisty albo pszenny do wyboru)
300 g mi?sa mielonego drobiowego
400 g pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
sl
szczypta pieprzu, bazylii suszonej i ostrej papryki
szklanka ?mietany 12 %
2,5 szklanki wody
olej rzepakowy
1 ?y?ka bu?ki tartej
Mi?so mielone umieszczamy w misce, dodajemy bu?k? tart?, pieprz, posiekan? natk? pietruszki, suszon? bazyli? i ostr? papryk?. Dok?adnie ??czymy sk?adniki i formujemy ma?e pulpeciki. Z porcji 300 g mi?sa mielonego wychodzi oko?o 8-9 pulpecikw. Aby ?atwiej by?o formowa? kuleczki przygotowujemy sobie miseczk? z letni? wod? i moczymy r?ce. Dzi?ki temu kulki nie przyklej? nam si? do d?oni. Cebul? kroimy w pirka i przysma?amy w garnku na oleju rzepakowym. Gdy cebula b?dzie szklista dodajemy pulpeciki i przysma?amy. Delikatnie obracamy mi?so, uwa?aj?c, ?eby kulki nie straci?y swojego kszta?tu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i dodajemy do mi?sa. przysma?amy oko?o 5 minut. Je?li pieczarki nie puszcz? wody to dodajemy odrobin? wody. Nast?pnie dodajemy makaronu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy 2,5 szklankami wody. Czekamy, a? nasze danie si? zagotuje i gotujemy oko?o 20 minut, a? makaron b?dzie mi?kki. Je?li w naszym daniu b?dzie du?o wody nale?y gotowa? bez przykrycia. Je?li jednak wody b?dzie ma?o nale?y po?o?y? pokrywk?, jednak pami?tajmy, aby zostawi? ma?y otwr. Gdy makaron b?dzie mi?kki dolewamy ?mietan? i doprawiamy sol? i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut i nasze danie gotowe! 🙂