Pierwszy raz wegetaria?skiego burgera sprbowa?am w Hiszpanii, dlatego w?a?nie postanowi?am doda? ten przepis do cyklu 'Zainspirowana Barcelon?’. Uwielbiam odkrywa? nowe smaki, a pyszny sojowy burger zostanie w mojej pami?ci na zawsze.
Postanowi?am stworzy? swoj? wersj? wegeburgera. Mi przypad?a bardzo do gustu, mam nadziej?, ?e i Wam si? spodoba! Naprawd? warto sprbowa?. Zawsze to jaka? mi?a odmiana i co? nowego! 🙂
sk?adniki:
3-4 porcje
burger:
puszka ciecierzycy
150 g szpinaku
olej rzepakowy
sl, pieprz
1 ?y?eczka papryki s?odkiej
kilka nasion kuminu
1/2 ?y?eczki kurkumy
2 ?y?ki m?ki orkiszowej
dodatki:
awokado
pomidor
sa?ata
mozzarella
kie?ki broku?u
bu?ki pe?noziarniste
chutney z mango:
mango
szczypta kruszonego chili
3 ?y?ki bia?ego wytrawnego wina
2 ?y?ki octu winnego
Burgery: Ciecierzyc? i przyprawy blendujemy na g?adk? mas?. Szpinak wrzucamy na odrobin? oleju na patelni? i przysma?amy, a? zmi?knie. Odstawiamy do ostygni?cia. Nast?pnie w misce ??czymy ciecierzyc?, szpinak i m?k?. Dok?adnie ??czymy sk?adniki i formujemy kotlety, na koniec oprszaj?c je m?k?. Burgery sma?ymy na odrobinie oleju rzepakowego, a? b?d? rumiane.
Chutney z mango: Mango kroimy w drobn? kostk? i wrzucamy do garnka. Czekamy, a? zacznie si? gotowa? i dodajemy wino, ocet i chilli. Gotujemy na ma?ym ogniu, a? mango si? rozpadnie.
Sk?adanie burgerw: Bu?ki kroimy na p? i podgrzewamy na patelni (lub w piekarniku). Nast?pnie na spd bu?ki nak?adamy kolejno: chutney z mango, sa?at?, burgera z ciecierzycy, awokado, pomidora, mozzarell?, kie?ki i wierzch bu?ki. Gotowe!
?wieny przepis 🙂 Zapraszam do udzia?u w akcji vege obiad 😉
Warzywne burgery s? du?o lepsze od mi?snych! Takie moje zdanie 😉
Wygl?da mega apetycznie, ch?tnie sprbowa?abym takiej wersji burgera 🙂