Ser! Nie znam nikogo, kto by go nie lubi?. A dzisiaj mam dla Was przepis na zup? serow? – pyszn?, kremow? i cudownie syc?c?. Do takiej zupy mo?ecie doda? ulubione sery: ple?niowy lazur, brie, gorgonzol?, mozzarell? – wybr jest ogromny!
Do dzisiejszego przepisu wybra?am jednak delikatne sery, ktre dodatkowo sprawiaj?, ?e zupa jest jeszcze bardziej kremowa. Przepis ten bierze udzia? w konkursie 'Pokonaj Szefa Kuchni’, w ktrym nale?a?o wykorzysta? sery MSM Mo?ki. A skoro sery by?y tematem g?wnym to postanowi?am przygotowa? zup? serow?. Mo?ecie doda? do niej grzanki, ale te? inne niespotykane dodatki jak nachosy czy popcorn. Kreatywno?? nie zna granic! 😉
sk?adniki:
200g serka topionego kremowego Mo?ki
4 plastry sera Podlaskiego
70g sera camembert
1 du?a cebula
1-2 ?y?eczki mas?a
gar?? posiekanej natki pietruszki
pieprz czarny
sl
grzanki z chleba razowego (lub inne ulubione dodatki jak popcorn, nachosy)
500 ml wody
1 piramidka smaku (znajdziecie w Lidlu)
W garnku rozpuszczamy mas?o i dodajemy posiekan? drobno cebul?. Podsma?amy ok. 7 minut, a? cebula b?dzie szklista i mi?kka. Wod? zagotowujemy w czajniku i zalewamy piramidk? smaku. Po 5 minutach wlewamy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut. Nast?pnie do garnka dodajemy serek topiony i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy ser camembert, a po kolejnych 5 minutach dodajemy posiekany ser Podlaski. Zup? gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy sol?, pieprzem i posiekan? natk? pietruszki. Zup? podajemy z grzankami lub innymi dodatkami.
Fajny przepis, ch?tnie wyprbuj? 🙂