Zupa z porem, ziemniakami i kie?bas?


danie jednogarnkowe, zupy / piątek, 6 listopada, 2015
Typowe swojskie i jesienne danie. W dodatku naprawd? ekspresowe. Ca?a filozofia tkwi w pokrojeniu warzyw (jak tylko chcemy) i wrzuceniu ich na bulion, banalne prawda? 🙂
Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje taka propozycja! 🙂

sk?adniki:
6-8 porcji
500g-600g ziemniakw
2 pory
2 cebule
2 ?odygi selera naciowego
2 marchewki
bulion (2-3 litry) lub dwie ekologiczne kostki roso?owe+ 2-3 litry wody
200 g kie?basy
2 z?bki czosnku
olej rzepakowy
do smaku: sl, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2 li?cie laurowe
natka pietruszki

Cebul?, czosnek, pora, marchewki i selera kroimy w kostk? (albo jak nam wygodnie) i wrzucamy do garnka, gdzie grzeje si? ju? olej. Dusimy warzywa oko?o 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostk? i kie?bas? na plasterki. Zalewamy warzywa bulionem (lub wod? i dodajemy kostki roso?owe), dodajemy ziemniaki, kie?bas? i przyprawy (oprcz soli). Gotujemy zup? do mi?kko?ci ziemniakw. Pod koniec gotowania, je?li zajdzie taka konieczno?? dodajemy sl.

W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 345 g
kalorie 340 kcal
bia?ko 12 g
t?uszcze 16 g
w?glowodany 29 g