Już wielokrotnie powtarzałam Wam jak ważne jest codzienne jedzenie dużego i sycącego śniadania. Wielu z Was jednak uważa, że nie ma na to rano czasu – śpieszę się do pracy, na autobus, nie zdążę na uczelnię.
Kto z Was to zna? Postanowiłam przełamać ten stereotyp i pokazać Wam 3 przepisy na energiczne bomby śniadaniowe, których przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
Płatki owsiane z borówkami i jagodami goji!
składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka 1,5 %
pół łyżeczki cukru trzcinowego
garść borówek
kilka jagód goji
wiórki kokosowe
miód
Zagotowujemy mleko i dodajemy do niego płatki i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Owsiankę przelewamy do miseczki. Dodajemy borówki, jagody goji, wiórki kokosowe i miód. Śniadanie gotowe!
Płatki ryżowe z czekoladą i malinami!
składniki:
1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
1 szklanka mleka 1,5 %
pół łyżeczki cukru trzcinowego
garść malin
3 kostki czekolady, pokrojone na kawałki
Zagotowujemy mleko i dodajemy do niego płatki i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Płatki ryżowe przelewamy do miseczki. Dodajemy maliny i czekoladę. Kolejne śniadanie gotowe!
Wartości odżywcze:
1 porcja 418 g
kalorie: 552 kcal
węglowodany: 102 g
białko: 15 g
tłuszcze: 8 g
Kakaowa kasza manna z bakaliami!
składniki:
2-3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka 1,5%
pół łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka prawdziwego kakao
1/4 szklanki wrzątku
garść orzechów: laskowych, nerkowca
płatki migdałowe
suszona żurawina
Zagotowujemy mleko. W szklance rozpuszczamy kakao we wrzątku i wlewamy do mleka. Następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę, ciągle mieszając (w ten sposób unikniemy grudek) i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając.Kaszę mannę przelewamy do miseczki. Posypujemy orzechami, płatkami migdałów i i suszoną żurawiną. Ostatnie śniadanie podano!
Wartości odżywcze:
1 porcja 378 g
kalorie: 498 kcal
węglowodany: 60 g
białko: 16 g
tłuszcze: 24 g
Komentarz do wszystkich przepisów: Jeśli wolimy bardzo gęstą owsiankę to 1 szklanka płatków nada się do tego znakomicie, jednak gdy wolimy bardziej płynną, wystarczy dać mniej płatków – 1/2 lub 3/4 szklanki- według uznania.(to samo dotyczy płatków ryżowych i kaszy manny). Musimy również pamiętać, że najlepszy garnek do gotowania takich śniadań to taki z grubym dnem. Jeśli takiego nie posiadacie to należy gotować owsiankę/płatki ryżowe i kaszę mannę na wolnym ogniu i cały czas mieszać – unikniemy wtedy przypalenia.
dziękuję za świetną wskazówkę! na pewno będę korzystać 🙂 grudki z kaszy manny to moja zmora 🙂
dziękuję i pozdrawiam! 🙂