Sa?atka z burakiem, rukol? i kozim serem


featured, kolacja, sa?atki, vege, zdrowo / środa, 30 marca, 2016
Ju? od ma?ego buraki by?y jednym z moich ulubionych warzyw, a barszcz czerwony do dzi? mog?abym je?? codziennie. Jednak dzisiaj przygotowa?am dla Was przepis na jedn? z lepszych sa?atek jakie kiedykolwiek jad?am.

Proste i dobrze znane po??czenie rukoli, koziego sera i buraka sprawdzi si? nie tylko na obiad, kolacj?, ale te? ?wietnie b?dzie pasowa?o na spotkanie z przyjaci?mi. Je?li obawiacie si? przygotowania burakw, obierania ich i sporego ba?aganu, ktry si? z tym wi??e, to polecam ju? ugotowane buraki, ktre znajdziecie w sklepach LIDL. Dzi?ki takim rozwi?zaniom nie musimy rezygnowa? z ulubionych da?, a jednocze?nie nie sp?dzamy ca?ego dnia w kuchni (chocia? ja to uwielbiam!).

sk?adniki
5 porcji
100 g rukoli
500 g ugotowanych burakw (znajdziecie w Lidlu)
200 g mi?kkiego koziego sera
pieprz
2-3 ?y?ki oleju rzepakowego
2 ?y?ki sosu balsamicznego
40 g mieszanki bakaliowej Bakal Active + 20 g nerkowcw(je?li nie mamy to dodajemy po ?y?ce ?urawiny, pestek dyni, migda?w i oko?o 20 g nerkowcw)

Przygotowanie: Rukol? dok?adnie myjemy. Buraka i kozi ser kroimy w kostk? i dodajemy do miski z rukol?. Bakalie pra?ymy na patelni i gdy ostygn? dodajemy do miski. Olej i sos mieszamy razem i zalewamy ca?? sa?atk?. Przyprawiamy pieprzem i dok?adnie mieszamy wszystkie sk?adniki.

W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 180 g
kalorie 240 kcal
bia?ko 11 g
t?uszcze 16 g
w?glowodany 14 g