Rozgrzewający krem z pomidorów z ricottą i orzechową posypką


zdrowo, zupy / czwartek, 24 września, 2015
Jesień już do nas zawitała, dlatego sezon na wszelkie zupy kremy uważam oficjalnie za otwarty. Dzisiaj mam dla Was rozgrzewającą zupę z pomidorów. Inspiracją do jej wykonania był przepis z programu Ewy Chodakowskiej.

Mnie ta zupa przypadła bardzo do gustu i jest świetną propozycją na jesienne obiady. Warto również wspomnieć, że pomidory są źródłem potasu, dlatego taka pomidorówka będzie idealna na następny dzień bo intensywnie imprezowym wieczorze!


składniki:
0.5 cebuli
2 ząbki czosnku
680 g przecieru pomidorowego
100 ml bulionu
2 szklanki wody
1 papryczka chilli
1 łyżeczka ricotty
2 łyżki oleju
posypka: łyżeczka pestek dyni, łyżeczka słonecznika, łyżeczka sezamu
bazylia
Cebulę i czosnek przysmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego (cebuli i czosnku nie trzeba drobno siekam, ponieważ zupa będzie później miksowana). Dodajemy papryczkę chilli, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw usuwamy nasiona z papryki. Całość przysmażamy około 5 minut i dodajemy przecier pomidorowy, wodę i bulion. Zupę gotujemy około 15 minut i miksujemy.
Wszystkie składniki na posypkę wrzucamy na patelnię i prażymy na złocisty kolor.
Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy orzechową posypką i dodajemy ricottę i bazylię.
Wartości odżywcze:
porcja: 297 g
węglowodany: 29,9 g
białko: 15,5 g
tłuszcze: 19,9 g
kalorie: 336 kcal

Jedna odpowiedź do “Rozgrzewający krem z pomidorów z ricottą i orzechową posypką”

Komentarze są wyłączone.