Zainspirowana Barcelon?, czyli nie-hiszpa?ski przepis na pyszne tacos


obiad, podr?e, przystawki / piątek, 28 sierpnia, 2015
Oczywi?cie zdaje sobie spraw?, ?e tacos to typowe danie kuchni meksyka?skiej, a nie hiszpa?skiej. Ale w?a?nie b?d?c w Hiszpanii sprbowa?am pierwszy raz tacos w meksyka?skim barze! (inspiracji szukam wsz?dzie).

Farsz rwnie? odbiega od pierwotnego przepisu meksyka?skiego (nie na darmo mj bloga ma nazw? kreatywna w kuchni! 😉 ). Tu?czyk ?wietnie pasuje do pikantnego sosu z dodatkiem warzyw! To rodzaj farszu: wszystko co zosta?o Ci w lodwce wrzu? na patelnie. W?a?nie tak powsta? po raz pierwszy w Barcelonie, kiedy po powrocie z pla?y zosta?y nam 2 godziny do samolotu. (tak, by?y?my diabelnie g?odne). A nasza wspania?a kole?anka Kasia wrzuci?a na patelnie warzywa, ktre mia?y?my w lodwce i tak powsta? ten wspania?y farsz! I o to chodzi w gotowaniu! Szybko, tanio i pysznie! Zapraszam do gotowania! 🙂

sk?adniki:
na 6-8 tacosw
p? bak?a?ana
p? cukinii
puszka kukurydzy
puszka tu?czyka w sosie w?asnym
puszka pomidorw w kawa?ku
1 cebula
2 z?bki czosnku
1 ?y?ka oleju rzepakowego
2 ?y?ki ketchupu
placki kukurydziane
papryka ostra, s?odka
sl, pieprz
dip z awokado:
?wiartka awokado
3-4 ?y?ki jogurtu
pieprz

Na oleju przysma?amy cebul? i czosnek pokrojone w drobn? kostk?. Bak?a?ana i cukini? kroimy w kostk? i wrzucamy na patelni?. Dodajemy kukurydz? i tu?czyka. Dosma?amy 2 minuty i dodajemy pomidory i ketchup. Doprawiamy sol?, pieprzem i paprykami. Ca?o?? dusimy 7-9 minut. Placki kukurydziane podgrzewamy w piekarniku, do ?rodka nak?adamy farsz i posypujemy natk? pietruszki.
Jogurt ??czymy z rozdrobnionym awokado i doprawiamy pieprzem.