Pudding ryżowy idealnie sprawdza się nie tylko na deser, ale również jako śniadanie! Daje mnóstwo energii i jest naprawdę pyszny. Kokosowo-waniliowy i nieziemsko kremowy!
A dodatek ulubionych owoców sprawi, że danie będzie pełnowartościowe i pełne witamin. W sam raz dla kogoś, kto pragnie zdrowo się odżywiać! Mam nadzieję, że Was zachęciłam! 🙂 Kto się skusi? 🙂
szklanka ryżu basmati
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka cukru
laska wanilii
borówki
Ryż opłukujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Laskę wanili kroimy wzdłuż na pół i zbieramy nożem ziarnka i dorzucamy do garnka. Samą laskę również dorzucamy (pod koniec gotowania ją usuniemy). Dodajemy cukier i gotujemy, aż ryż będzie już bardzo miękki (około 20-25 minut). W zależności od gatunku ryżu basmati, może się zdarzyć tak, że ryż nie będzie bardzo miękki, wtedy należy pudding zmiksować za pomocą blendera. Pudding przekładamy do miski i podajemy z borówkami. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno!