Gdy na dworze same upa?y, nie mamy ochoty siedzie? w gor?cej kuchni i gotowa? skomplikowane dania. Na tak? pogod? idealnie nada si? sa?atka z grillowanym kurczakiem! Banalnie prosty i zbilansowany posi?ek da nam si?? na zabawy na s?o?cu! Kogo zach?ci?am? 🙂
sk?adniki:
1 porcja:
pier? z kurczaka
przyprawa gyros
pomidor
p? cebuli czerwonej
sa?ata lodowa
p? ogrka
p? czerwonej papryki
pestki dyni i s?onecznika
sos: 1 ?y?eczka majonezu, 4 ?y?eczki jogurtu, sos klasyczny Kamis FitUp
pieczywo
koperek
Pier? z kurczaka marynujemy w przyprawie do gyrosa i grillujemy na patelni. Pozostawiamy do ostygni?cia. Sa?at? rwiemy na drobniejsze kawa?ki i rozk?adamy na p?misku. Pomidory kroimy w semki, a ogrka (bez nasion) i papryk? w paski, a kurczaka w plastry i uk?adamy na sa?acie. Sk?adniki sosu dok?adnie ze sob? ??czymy i polewamy sa?atk?. Pestki dyni i s?onecznika pra?ymy na suchej patelni i jak ostygn? posypujemy ca?a sa?atk?. Posypujemy koperkiem do dekoracji. Podajemy z grzank? lub ?wie?ym pieczywem.